Sint veilig aangekomen in Vijfhuizen

19 november 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

VIJFHUIZEN Hagel, regen, wind en zelfs onweersklappen konden sint er niet van weerhouden zaterdag een bezoek te brengen aan Vijfhuizen. Alle kinderen van het dorp waren blij dat de goedheiligman het niet vergeten was.

Vergeten, vergeetachtig. De rode draad door het bezoek. Als het VOC Pietenkoor het aloude lied 'wie komt er alle jaren' zingt moet sint het antwoord schuldig blijven. Hij overlegt met de hoofdpiet en plotseling weet sint het weer. En na weer 'wie komt er alle jaren' klinkt plotseling de prachtige volle bariton van de Spaanse kindervriend over de volgepakte kade: Zwarte Piet. De klassieke helper. Gelukkig blijkt de vergeetachtigheid een grapje van sint want eenmaal veilig op de wal weet hij zich nog opmerkelijk veel kinderen van vorig jaar te herinneren.

Stipt op tijd komt de prachtige boot van sinterklaas door de brug gevaren. Cok de Ruijter, voorzitter van de dorpsvereniging, praat het schip als een volleerde loods naar de bisschoppelijke steiger tegenover restaurant Alberto's. Ondanks de grondige verbouwing is het etablissement ook dit jaar gastvrij onderkomen voor het intochtcomité en het koor. Cok de Ruijter heet de sint welkom in Vijfhuizen en verzekert hem dat iedereen reuze blij is dat hij er weer is én veilig is aangekomen. Precies tussen twee hagelbuien in. Nadrukkelijk zijn enkele securitypieten in beeld. Zij speuren tussen de menigte naar aanhangers van de groepering Kick Out Zwarte Piet, maar hoeven gelukkig niet in actie te komen. De Ruijter wil van sint weten of hij weleens gevlogen heeft. Uit het antwoord blijkt dat sint in de rustige zomermaanden in Spanje zijn vliegbrevet heeft gehaald, maar dat hij nadrukkelijk de voorkeur geeft aan de boot omdat hij dan veel meer pakjes kan meenemen. Dit tot grote blijdschap van de kinderen natuurlijk.

Sinterklaas vertelt dat er in de voormalige onderwijzerswoning naast het dorpshuis een logeerkamer voor hem is ingericht. Elke dag vanaf half vier 's middags doet Zwarte Piet de gordijnen open zodat alle kinderen de gemaakte tekeningen en kleurwerkjes kunnen zien. "Kom gerust langs allemaal", zegt sint voordat hij voetje voor voetje richting Poterne gaat waar later die middag een groot feest voor jongste jeugd van het dorp losbarst.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie