Inwoner Nieuw-Vennep veroordeeld wegens 'dreigtweets' tegen raadsleden

19 november 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

HAARLEM/NIEUW-VENNEP Guus R. moet 500 euro boete betalen wegens het versturen van 'dreigtweets' aan de raadsleden Kees van der Linden en Anneke van der Veer. De inwoner van Nieuw-Vennep mag tevens op geen enkele wijze meer persoonlijk contact met hen opnemen.

Dat heeft politierechter J. Uitermark vrijdag 18 november bekend gemaakt. De veroordeelde zelf was er overigens niet bij toen de politierechter uitspraak deed. Hij had zich om medische redenen afgemeld. De tweets zelf dateren uit november 2014.

Volgens de politierechter is onomstotelijk vast komen te staan dat Guus R. verantwoordelijk gehouden kan worden voor het versturen van de tweets richting de twee raadsleden van respectievelijk Onafhankelijk Liberaal en Lid van der Veer. Zij stelde tevens vast dat de tekst 'Jos, Anneke en Kees. Kijk uit of je bent er geweest' en 'Kees, ik zal je nek omdraaien z.s.m.' als bedreigend ervaren kunnen worden, zeker gezien de context waarin de berichten verstuurd zijn.

Want, zo hadden Van der Linden en Van der Veer al duidelijk gemaakt, het zijn niet alleen die twee tweets. Er is nog veel meer. Volgens Van der Veer bijvoorbeeld valt verdachte haar al sinds 2013 constant lastig, stuurt hij onophoudelijk berichten naar haar, noemt hij haar naam in allerlei (sociale) mediaberichten ook al heeft zij er niets mee te maken, probeert hij onophoudelijk haar privé adres te achterhalen en verstuurt hij berichten met een duidelijk dreigende ondertoon. Ondanks haar herhaalde verzoeken geen contact meer te zoeken.

"Ik voel mij sterk bedreigd door de obsessieve wijze waarop deze man mij lastig valt", aldus Van der Veer die zich door de hele situatie gehinderd voelt om haar (politiek) werk naar behoren te kunnen doen. "Dit is grensoverschrijdend gedrag en dat moet nu echt een keer ophouden." Dat vond ook de Officier van Justitie die de rechter voorhield 'dat de kans aanwezig is dat verdachte Guus R. zijn dreigement ook uitvoert'. Haar eis was daarom 500 euro boete, 6 uur vervangende taakstraf en een totaal contactverbod met een proeftijd van 2 jaar.

De rechter nam die eis voor een belangrijk deel over, omdat ook zij niet verwacht dat het stalkgedrag vanzelf ophoudt. Uitspraak: 500 euro boete en een totaal contactverbod. De taakstraf zette zij om in voorwaardelijk, de proeftijd bleef.

Van der Linden en Van der Veer namen zichtbaar opgelucht kennis van de uitspraak. Van der Linden voegde er nog aan toe blij te zijn. "Daar zijn we dus vanaf." Van der Veer wilde liever geen commentaar geven.

Guus R. heeft twee weken om in beroep te gaan.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie