Nog steeds veel twijfels over plannen nieuw raadhuis

24 november 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP De gemeenteraad stemt donderdag al kort na zes uur over het voorstel van het college om 750.000 euro uit te trekken voor de verdere uitwerking van de plannen voor een nieuw raadhuis en een Werkhuis voor ambtenaren. Veel raadsleden, ook van coalitiepartijen, blijken moeite te hebben met de keuze die het college heeft gemaakt.

Het voorstel van B en W is om het achterste deel van het raadhuis te slopen en het voorste deel te renoveren. Verder zou er op de plek van het huidige parkeerterrein een nieuw Werkhuis voor ambtenaren moeten komen en zouden de publieksbalies naar het Cultuurgebouw moeten worden verplaatst. Het plan kost 32 miljoen euro, waarvan 19 miljoen voor renovatie van het huidige raadhuis.

Al tijdens het debat in de gemeenteraad twee weken geleden werden er vraagtekens geplaatst bij de plannen. Volgens critici is nieuwbouw een veel beter plan en kan het raadhuis dan ook naar achteren worden geplaatst waardoor er een groter plein ontstaat dan nu.

Raadslid John Jhinnoe van coalitiepartij D66 is uitgesproken tegenstander van renovatie van het bestaande raadhuis. Hij spreekt over een 'hoofdpijndossier'. Volgens hem is er inmiddels al 1.7 miljoen euro uitgegeven zonder dat er een uitgewerkt plan is en komt daar vermoedelijk nu nog 750.000 euro bij.

Het college heeft deze week een brief naar de gemeenteraad gestuurd waarin de kosten voor renovatie en nieuwbouw nader worden uitgewerkt. Er is ook een vergelijking gemaakt met andere gemeenten. John Jhinnoe heeft vastgesteld dat deze gegevens niet kloppen met wat de gemeenten zelf op hun website hebben vermeld. Volgens de D66'er wordt de nieuwbouw per vierkante meter ook tweemaal zo duur als bij andere gemeentehuizen.

Voorstanders wijzen erop dat de coalitiepartijen VVD, HAP, D66 en PvdA in 2014 in het collegeakkoord hebben afgesproken dat een deel van het huidige raadhuis behouden zou blijven. Raadslid Jhinnoe stelt dat in ruim twee jaar tijd inzichten kunnen veranderen. "Je houdt toch niet vast aan een stuk papier? Wat een gekkigheid."

PvdA-fractievoorzitter Chris Vonk meent dat het huidige collegevoorstel het meest haalbare is. De ervaring leert volgens hem dat plannen nog kunnen veranderen totdat de bouw daadwerkelijk begint. "Er zal nog heel wat water door de Ringvaart stromen voordat de eerste steen wordt gelegd."

VVD-fractievoorzitter Henk Kuipers zegt dat zijn fractie ook nog wel wat kritische vragen heeft aan het college voordat er wordt gestemd. "Volgens ons kan het best allemaal goedkoper. Zo worden er miljoenen begroot voor stoelen, banken en kasten in het nieuwe Werkhuis. Maar die stoelen, banken en kasten hoeven toch niet allemaal nieuw te zijn? Dat kan wat ons betreft best wat minder." Als het college een bevredigend antwoord kan geven op de vragen van de VVD willen de liberalen instemmen met het voorstel, aldus Kuipers.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie