Rechtbank: ombrengen Raja was doodslag, geen moord

28 november 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP Zaandammer Ferry de G.(35) is maandag door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot 12 jaar celstraf voor het doden van de Hoofddorpse nagelstyliste Raja Draaisma op 22 juni vorig jaar. Het openbaar ministerie had 16 jaar gevangenisstraf tegen hem geëist. De vrouw werd beschoten voor haar woning annex nagelstudio in Hoofddorp. De rechtbank heeft De G. vrijgesproken van moord, maar vindt doodslag wel bewezen. Hij heeft haar op weerzinwekkende wijze van het leven beroofd, vindt de rechtbank.

De rechtbank vindt het erg dat De G. zichzelf als slachtoffer ziet en geen enkele rekenschap heeft willen geven van wat hij heeft gedaan. Hij denkt alleen aan zichzelf, meent de rechtbank, en niet aan de nabestaanden. Dat hij de zaken omdraait en Raja de schuld geeft van wat er is gebeurd, neemt de rechtbank mee als strafverzwarende omstandigheid. Dat geldt ook voor het feit dat de schietpartij gebeurde in een woonwijk.

De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij niet meewerkte aan psychologisch onderzoek. Daardoor neemt de rechtbank aan dat hij volledig toerekeningsvatbaar was op het moment dat hij de vrouw ombracht.

Dat het niet om moord ging, maar om doodslag, blijkt volgens de rechtbank uit sms-jes en WhatsApp-berichten. De G. had nog hoop dat het goed zou komen met de relatie, die de Hoofddorpse had verbroken. Ook bereidde hij zelfmoord voor, stelt de rechtbank op grond van een aantal aanwijzingen.

Op geen enkele wijze is gebleken dat het verhaal van de verdachte klopt dat het om noodweer ging. Er is geen bewijs dat het vuurwapen van De G. nog bij Raja lag en dat de Zaandammer dat wilde ophalen. Volgens de man wilde de Hoofddorpse hem doden, was er een worsteling waarbij hij het wapen had afgepakt en had hij uit noodweer geschoten. Een getuige zag dat de man uit zijn broek een pistool pakte en ging schieten.

Hij heeft volgens de rechtbank van korte afstand geschoten, tussen een meter en een halve meter. Het slachtoffer kreeg kogels in haar hoofd, buik en borst. Hij had de opzet de vrouw te doden, vindt de rechtbank, want hij was een geoefende schutter en kende de risico's. Er zijn totaal geen aanwijzingen dat De G. zelf gevaar liep en dat de vrouw op hem wilde schieten.

Hij moet aan de vader van het slachtoffer 4000 euro betalen, onder meer voor de uitvaart. Claims van andere nabestaanden heeft de rechtbank afgewezen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie