'Dit is zo Nieuw-Vennep!'

29 november 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

Waardering voor zoveel betrokkenheid bij Vespohal

Jos van Rooijen

NIEUW-VENNEP Natuurlijk zijn er initiatiefnemers nodig om de Vespohal te behouden voor Nieuw-Vennep. Maar zonder hulp van buitenaf wordt het toch een stuk moeilijker. Twee van die 'buitenstaanders' zijn Meermaker en Rabobank, twee partijen die samen de financiering van de renovatie voor hun rekening nemen. Beide zijn duidelijk geraakt door de grote betrokkenheid die inwoners van Nieuw-Vennep tonen zodra het gaat om 'hun' sporthal aan de oostkant van het dorp. Een gesprek met twee woordvoerders over emoties, argumenten, herkenbaarheid en een 'het is en blijft wel een zakelijke overeenkomst. De leningen moeten wel worden terugbetaald'.

Die woordvoerders zijn Andrea van de Graaf, directeur van Meermaker (en Tegenstroom) en Rogier Gardien, accountmanager MKB bij de Rabobank. Zij heeft ooit gesport in de Vespohal en is sinds 2015 betrokken bij het plan. Hij had er tot midden 2016 nog nooit van gehoord en kijkt er meer met afstand naar. Zeg maar nuchter, vindt hij zelf. "Zonder te emotioneel te worden."

Dat plan houdt, in het kort, in dat de Vespohal niet gesloopt wordt maar dat het gebouw op de fraaie locatie en met een roemrijk verleden (maar wel in slechte staat van onderhoud), behouden wordt voor Nieuw-Vennep. Dat dat laatste nu gebeurt, is vooral te danken aan meerdere enthousiaste ondernemers die het icoon voor alles wilden behouden. Zij kwamen in contact met Meermaker, een door de gemeente Haarlemmermeer opgerichte sociale onderneming die lokale initiatieven op het gebied van duurzaamheid ondersteunt. En dat zonder winstoogmerk.

Maar die zei niet meteen ja. Pas bij het derde aangepaste plan volgde een ja-woord. "De eerste twee renovatieplannen hadden nog niet genoeg ambitie op het gebied van duurzaamheid om voor een lening van Meermaker in aanmerking te komen. Bij het derde plan hadden ze de duurzame Vennepse architect Joost Valk in de arm genomen. Dat plan toonde ambitie! Heel veel hergebruik van materiaal, extra goeie isolatie en het wordt een 100 procent energie neutraal gebouw dat - in potentie - zelfs energie kan opwekken. Als dát lukt kan het via energiebedrijf Tegenstroom zelfs aan lokale afnemers aangeboden worden. Van lokaal voor lokaal dus."

Een ander doorslaggevend argument om akkoord te gaan is de betrokkenheid van lokale ondernemers. Zij doen via het werk aan de Vespohal heel veel kennis en ervaring op met allerlei technieken op het gebied van duurzaamheid. Die kunnen ze vervolgens toepassen bij andere projecten en dat past uistekend bij de doelstellingen van Meermaker.

Rogier Gardien: "Zelfs ver voordat ook maar iemand het had over crowdfunding, hebben hier eind jaren '60 inwoners van Nieuw-Vennep een prachtige hal neergezet. Zoiets zie je nu opnieuw gebeuren, want er is zoveel betrokkenheid. Dat sprak ons als Rabobank meteen aan, omdat soortgelijke kernwaarden ook in onze genen zitten. En dan dat punt duurzaamheid dat Meermaker heeft ingebracht. Daar willen we als bank graag aan meewerken. Vandaar het akkoord om co-financier te worden."

Dat er ook nog eens één huurder is in de vorm van Freestyle Gymnastic van Edgar Lindeman is nog een pluspunt. Van de Graaf en Gardien: "Oók een lokale ondernemer. Eentje die wil dat dat de jeugd meer beweegt. Dat kan hier straks volop. Weer een argument in het voordeel van behoud."

Dat bewegen kan overigens nog voor een fraaie noviteit gaan zorgen. Op dit moment zijn daar gesprekken over gaande. Of het lukt en wat het inhoudt zal over zo'n vier maanden duidelijk worden. Dan gaan, na een periode van hard werken, de deuren weer open van een Vespohal waar heel veel mensen trots op kunnen zijn. "En wij zien onze investering beloond", aldus Van de Graaf en Gardien.

"En onze leden krijgen (eenmalig) een speciale korting bij een bezoek aan Freestyle Gymnastic', voegt Gardien er nog aan toe.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie