Bijna 40 statushouders in Lutulistraat en Binnenweg

2 december 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP Er zijn concrete plannen om in de Lutulistraat en de Binnenweg in Hoofddorp samen bijna veertig vluchtelingen met een verblijfsvergunning te huisvesten. Dat heeft wethouder Tom Horn van Wonen donderdag bekendgemaakt. Het is de bedoeling dat de statushouders al voor de jaarwisseling onderdak krijgen in beide panden.

Voor het pand van de kinderopvang in de Lutulistraat waren al eerder plannen voor de huisvesting van statushouders en spoedzoekers. Het ging toen om bijna twintig wooneenheden voor een periode van tien jaar. Volgens wethouder Horn is daarover uiteindelijk geen overeenstemming bereikt met een exploitant.

Het nieuwe plan gaat uit van 16 statushouders voor een periode van vijf jaar. Het gaat met name om alleenstaande mannen. In het pand aan de Lutulistraat is nu nog de speel-o-theek de Blokkendoos gevestigd. Volgens Tom Horn is het de bedoeling dat die naar het Cultuurgebouw verhuist.

In het pand aan de Binnenweg was tot voor kort GGZInGeest ondergebracht. De bedoeling is dat er gedurende twee jaar 23 statushouders worden gehuisvest. Het gaat om een periode van slechts twee jaar, omdat het plan is dat er aan de Binnenweg nieuwbouw komt. Aan de Binnenweg komen met name statushouders te wonen die in afwachting zijn van de komst van hun gezin.

Met de twee nieuwe projecten heeft de gemeente dit jaar in totaal 400 statushouders aan onderdak geholpen, zei Horn donderdag. Dat zijn er nog altijd 125 minder dan de rijksoverheid begin dit jaar aan Haarlemmermeer heeft opgedragen. De wethouder verwacht dat de achterstand in huisvesting van statushouders in de tweede helft van volgend jaar zal zijn opgelopen.

Door de achterstand loopt de gemeente nog altijd het risico een fikse boete te moeten betalen. Of dat uiteindelijk gebeurt of en wanneer het wetsvoorstel over deze kwestie wordt aangenomen. Wethouder Horn zei donderdag dat na de Tweede-Kamerverkiezingen van maart volgend jaar de wereld er weer heel anders uit kan zien.

Volgens de wethouder zijn de omwonenden van de panden aan de Lutulistraat en de Binnenweg inmiddels op de hoogte gesteld van de spoedige komst van de statushouders.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie