Dierenarts na dertig jaar met pensioen

7 december 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

René Jansen: 'Je hoort veel en dat maakt het leuker'

Cees van Dam

HOOFDDORP Na drie decennia hangt dierenarts René Jansen zijn doktershandschoenen aan de wilgen. De in het Hoofddorpse Overbos gevestigde dierenarts gaat met welverdiend pensioen. "Maar ik ga het wel missen".

"In 1986 zijn we begonnen met een praktijk in winkelcentrum 't Paradijs. En twaalf jaar later is de praktijk aan huis gebouwd, tegenover het winkelcentrum", zegt Jansen. "Tachtig procent van de mensen die bij mij komen met hun dieren, komen hier uit de buurt, Overbos en de aangrenzende buurten."

Het bood hem de kans relaties op te bouwen met zijn klanten en hun dieren. "Het leuke met kleine huisdieren, die ik voornamelijk in mijn praktijk krijg, is dat je zowel met de dieren als de baasjes te maken krijgt. Als je lange tijd op een plek werkt krijg je toch een vertrouwenspositie. Je hoort vele verhalen en dat maakt het werk des te leuker."

In al zijn jaren als dierendokter heeft Jansen heel wat leden van het dierenrijk in zijn praktijk gehad. "Het merendeel bestond uit honden en katten, maar ook konijnen, cavia's en ratten. En soms exotische dieren als hagedissen, slangetjes en varanen. Ook de dieren die via de dierenambulance aangevoerd werden kreeg ik in de praktijk. Bijvoorbeeld reigers, zwanen en hazen."

MOOIE MOMENTEN "Ik vond het altijd speciaal wanneer ik bijvoorbeeld om 1 uur 's nachts uit mijn bed werd gebeld om een keizersnee uit te voeren. In eerste instantie denk je dan 'oh God, moet ik nu m'n bed uit'. Maar wanneer je dan midden in de nacht, wanneer de hele buurt ligt te slapen en tot rust komt, een stel puppy's op aarde brengt, dan geeft dat een heel bijzonder gevoel. Dat ga ik wel missen", vertelt de 66-jarige Jansen.

Achter de geraniums zitten, nu hij per 1 januari 2017 met pensioen gaat, zal Jansen zeker niet doen. "Mijn zwager woont in Ierland en daar hebben we heel goed contact mee. In de loop der jaren zijn we er vaak geweest. Het is een verschrikkelijk mooi en leuk land", aldus een enthousiaste Jansen. "We zijn van plan om met name de zomermaanden in Ierland door te brengen en dan in de winter in Nederland te verblijven."

Jansen blijft wel betrokken bij de praktijk. "Gelukkig heb ik kunnen regelen dat er een opvolger komt. Ilja Verkerke-Verschoor is een jaar of drie geleden bij ons komen werken en met haar heb ik een heel goed contact. Ze begon met één dag per week, vervolgens twee en nu zijn dat er drie. Met ingang van 2017 gaat Ilja de praktijk helemaal overnemen. Ik heb al aangeboden om te helpen en ondersteunen waar nodig. Voor mij is dat alleen maar leuk, op die manier hoef ik het niet in één keer los te laten."

AFSCHEIDSRECEPTIE "Zaterdag 10 december geef ik van 15 tot 17 uur een afscheidsreceptie in Event Center Fokker aan de IJweg. Alle mensen die ooit met hun dieren in mijn praktijk zijn geweest, zijn van harte welkom. Cadeau's hoef ik niet, het grootste cadeau is de aanwezigheid van de mensen. Als men toch wat wil geven hebben we een goededoelenpot waarvan de opbrengst zal gaan naar Artsen zonder Grenzen."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie