CIOS-studenten begeleiden nieuwe zwemgroep in SKWA

7 december 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP Jose Brunobeco is halfzijdig verlamd en is een van de bewoners van Woonzorgcentrum Floriande. Hij is met zijn 54 jaar de jongste bewoner. Hij geniet deze ochtend duidelijk zichtbaar. Het warme water geeft hem een bepaalde vorm van vrijheid terug en haalt zijn beperking gedeeltelijk weg. Hij ontspant zich helemaal. Dominique Gerbracht, welzijnsmakelaar van Amstelring: "Daar doen we het voor." Om de zes weken is er een speciaal zwem-uur voor senioren en mensen met een beperking in het SKWA in Hoofddorp.

Brunobeco wordt deze ochtend begeleid door een CIOS-student. "Ik was vroeger echt een sportvent. Ik vind dit dan ook geweldig. Kijk maar om je heen, overal blije gezichten! In het water voel je je zo vrij. In het water kun je je zelf bewegen. Hier ziet niemand wat ik heb. Het lijkt net alsof ik er ook nieuwe familie bij hebt gekregen. En er heerst een leuke sfeer. Dit is voor mij echt top!"

WIN-WIN SITUATIE Het CIOS in Hoofddorp is benaderd of er studenten zijn die een clinic kunnen geven in het SKWA. "Een win-win situatie. Voor deelnemers én studenten. Deze laatsten kunnen zo een mooie nieuwe leerervaring opdoen," aldus Gerbracht.

Donna Dekker is tweede jaars CIOS-student en begeleidt vandaag twee heren uit het woonzorgcentrum. Ook al heeft ze geen enkele ervaring met de doelgroep, ze vindt het super om te doen. "Het is echt iets nieuws voor me. Een uitdaging en ik heb ook een klik met degenen die ik begeleid. Ik begeleid mensen in het water en rondom het zwembad en bij het omkleden als het nodig is. Ze kunnen kiezen wat ze het liefst doen zoals met de bal overgooien of baantjes trekken. Ik zie iedereen hier opbloeien. Elke maand ben ik hier nu en het geeft wederzijds vertrouwen."

GELIJKWAARDIGHEID De organisatie van dit project is een samenwerkingsverband van het Huis van de Buurt en Amstelring. Projectcoördinator Annemieke Ebbers: "Het kost veel tijd om zoiets op te zetten. We zwemmen hier nu voor de derde keer en het is een groot succes. De mensen worden opgehaald en teruggebracht met busjes en ze hebben veelal een-op-een begeleiding nodig. Er gaan alleen mensen mee die het zelf ook echt mee willen. We brengen hier verschillende doelgroepen bij elkaar op basis van interesse. Jong en oud samen. Uitgangspunt is de gelijkwaardigheid. De eerste keer was even aftasten maar het ging al heel snel natuurlijk. Er ontstaan ook leuke contacten onderling. We willen in Badhoevedorp binnenkort ook een nieuwe zwemgroep opstarten."

Mevrouw Reichert drijft ondertussen rustig op haar rug terwijl een student voortdurend bij haar is en haar coacht. Ze voelt zich als een vis in het water. "Ik deed vroeger aan wedstrijdzwemmen en waterpolo. Ik had nooit gedacht dat ik weer zou gaan zwemmen. Ik wil altijd wel in het water zijn. Ik geniet heerlijk."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie