Raadsleden ongerust over gestolen laptop

8 december 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP Raadsleden maken zich zorgen over mogelijk misbruik van persoonsgegevens die op een gestolen laptop staan. De raadsleden Anneke van der Veer en Tim van Essen (HAP) stelden donderdag tijdens de raadsvergadering gepeperde vragen aan het college van burgemeester en wethouders.

Eerder werd bekend dat er een laptop is gestolen bij een oud-leverancier van Cocensus, het samenwerkingsverband dat lokale belastingen int voor onder meer Haarlemmermeer. Het is onbekend of er ook gegevens van inwoners en ondernemers van Haarlemmermeer op de laptop stonden.

Anneke van der Veer vroeg zich af hoe het mogelijk is dat gevoelige informatie van burgers en bedrijven 'ongesleuteld' buiten de muren van het raadhuis zijn beland. Zij meende dat de gemeente persoonsgegevens veel beter zou moeten beschermen. Van der Veer vroeg of er nog meer gevoelige informatie kwetsbaar is.

Ook Tim van Essen wilde weten hoe het staat met de bescherming van persoonsgegevens. Laptops worden nou eenmaal gestolen en dat is moeilijk te voorkomen, aldus de HAP'er, maar het gaat erom dat de gemeente haar informatie goed beveiligt.

Anneke van der Veer zei dat zij informatie van de rijksoverheid heeft gevonden wat mensen kunnen doen om identiteitsfraude te voorkomen. Wethouder Tom Horn van ICT zei deze informatie graag met inwoners en ondernemers te willen delen.

Horn zei het incident met de gestolen laptop 'vervelend en meer dan slordig' te vinden. Volgens hem heeft het college alles gedaan wat het in deze situatie moet doen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie