Reneman voelt niks voor verlagen belastingen

9 december 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP Wethouder Derk Reneman van Financiën voelt er niks voor om de lokale belastingen voor inwoners en ondernemers te verlagen. Dat zei hij donderdag tijdens een debat in de gemeenteraad over de Najaarsrapportage.

Volgens Reneman hebben de vier coalitiepartijen VVD, HAP, D66 en PvdA in 2014 afgesproken dat de onroerend-zaakbelasting (OZB) elk jaar met de jaarlijkse prijsindexering zou worden verhoogd en daar wil hij graag aan vasthouden. "Toen er nog een flink tekort was op de begroting hebben we de OZB ook alleen met de prijsindexering verhoogd. Nu we geld overhouden, blijven we dat gewoon doen.''

De jarige wethouder van Financiën werd uit zijn tent gelokt door raadslid Kees van der Linden van Onafhankelijk Liberaal. Die las een denkbeeldige brief voor die was gericht aan de fractievoorzitters van de vier collegepartijen. Volgens Van der Linden hebben genoemde partijen in hun verkiezingsprogramma in 2014 beloofd dat de belasting niet zal worden verhoogd als daar geen reden voor is.

Volgens oud-wethouder van Financiën Van der Linden doet die situatie zich thans voor. De najaarsrapportage waarover donderdag werd gesproken laat louter positieve cijfers zien. "Het voedt het beeld dat politici alleen bezig zijn om hun eigen zakken te vullen en zich druk maken om een nieuw paleis voor ambtenaren.''

Ook zijn voormalige maatje Anneke van der Veer leverde ongezouten kritiek. Volgens haar komen de coalitiepartners geregeld bij elkaar om hun standpunt over collegevoorstellen en moties uit de raad vooraf met elkaar te bekokstoven. Van der Veer pleitte voor veel meer transparantie zonder 'achterkamertjespolitiek'.

De twee raadsleden kregen naderhand de knip op de neus van HAP-fractievoorzitter John Rip. Hij vond de bijdragen van Van der Linden en Van der Veer nogal zuur. Volgens Rip moet de raad juist heel blij zijn met alle positieve ontwikkelingen op financieel terrein. De fractieleider vond het ook heel normaal dat de coalitiepartijen de koppen eens bij elkaar steken. Zijn vrouw en hij doen dat ook regelmatig, zo zei Rip.

De meeste fracties waren erg te spreken over de gunstige verwachtingen voor de komende jaren. Dit jaar is er al een overschot van 2.4 miljoen euro en dat wordt tot 2020 alleen nog maar meer.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie