Tennet werkt onder hoogspanning

12 december 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

Nieuwe verbindingen rukken op in de polder

Frans Witteman

Dat de aanleg van de nieuwe hoogspanningsverbinding een kwestie is van geven en nemen wordt duidelijk als wij deze ochtend met twee vertegenwoordigers van Tennet op stap gaan en uitleg krijgen over de omvangrijke klus. "Veiligheid gaat boven alles."

Het 'zenuwcentrum' van Tennet aan de Kromme Spieringweg in Vijfhuizen hangt vol met tekeningen, planningen en plattegronden waarop precies te zien is waar de in aanleg zijnde 380 kV-verbinding gaat lopen en hoe deze nieuwe verbinding gecombineerd wordt met een nieuwe 150 kV-verbinding. Deels boven de grond, deels ondergronds. Als de nieuwe verbinding, de Randstad Noordring tussen Beverwijk en Bleiswijk, volgens planning eind 2018 in gebruik genomen is wordt de bestaande bovengrondse verbinding met de kenmerkende vakwerkmasten afgebroken.

In het noordelijk deel van de polder is Tennet behoorlijk aan het graven. Dat is goed te zien wanneer wij via een tijdelijke werkweg de vier meter brede en 1.80 meter diepe sleuf, in vakjargon open ontgraving genoemd, bereiken. Helmen op, hesjes en veiligheidsschoenen aan. We staan midden in het bouwland waar tot voor kort nog aardappels groeiden. De sleuf wordt gegraven vanaf het nieuwe hoogspanningsstation Vijfhuizen richting Drie Merenweg. De polsdikke kabels gaan hier ondergronds tot vlak voor Park Vijfhuizen. Het heeft heel wat voeten in de aarde. "Om te voorkomen dat de sleuf volloopt pompen we het grondwater weg en lozen het op de Ringvaart. Voor de boeren is het belangrijk dat de grond in de juiste volgorde wordt teruggestort. De grijze zeeklei waarin de schelpen goed te zien zijn, onder en de mooie zwarte klei boven", vertelt bouwleider Omar Guldenaar die samen met publieksvoorlichter Judith Bouwman de rondleiding verzorgt. De volgende stop is bij Park Vijfhuizen. Hier komen de beide verbindingen boven de grond en worden de stroomdraden (geleiders) vastgemaakt aan de 50 meter hoge wintrackmast die vanwege het vliegverkeer bovenin voorzien is van een rode lamp. Guldenaar wijst op een paar stalen buizen die over de sleuf lopen. "Ze nemen tijdelijk de functie over van de sloten. Op deze manier proberen we de waterhuishouding zo min mogelijk te verstoren."

Evenwijdig aan de Drie Merenweg gaat de verbinding bovengronds richting Hoofddorp. Een aantal masten is al klaar. Vlak voor de Kruisweg gaat deze ruim drie kilometer ondergronds om in recreatiegebied Zwaansbroek weer boven te komen. Met als groot voordeel voor de bewoners van de wijk Floriande dat ze niet tegen hoge masten aan kijken en dat het gebied Boseilanden ook niets merkt van de verbinding. En ander groot voordeel voor Floriande is dat de bestaande 150 kV-verbinding uit de wijk verdwijnt. Een (tijdelijk) nadeel is dat mensen nu veel gaan merken van de werkzaamheden. "In Boseilanden zijn we begonnen met de aanleg van werkwegen. Delen van het gebied zijn daardoor afgesloten. Een stukje omfietsen dus, maar veiligheid gaat boven alles en wij verwachten dan ook van mensen dat zij zich aan de afsluitingen zullen houden", zegt Bouwman. Ook de Duinpadbrug is afgesloten. Langs het fietspad tussen Eiland 3 en 4 worden op ruim 20 meter diepte gaten geboord voor de mantelbuizen waar later de kabels doorheen worden getrokken. Het wordt een dwarsverbinding tussen Boseilanden en het bestaande 150 kV- station aan Leenderbos. Doordat vanaf de Fanny Blankers-Koenlaan tot aan dit station een sleuf moet worden gegraven voor de kabels, worden de speeltoestellen langs het Altenapad (tijdelijk) verwijderd. De graafwerkzaamheden zullen hier tussen april en juni gaan plaatsvinden. Toch wordt het speelterrein en de fietsroute al in februari afgesloten. En ook dat heeft alles te maken met veiligheid aangezien er een werkterrein wordt aangelegd en ook begonnen wordt met het boren richting Boseilanden. Er komt een omleidingsroute die met borden en hekken wordt aangegeven. Tennet verwacht dat in juli het terrein opgeruimd kan worden en de speeltoestellen kunnen worden teruggeplaatst.

Foto's:

+ De sleuf met daarin vijf van de zes kabels die de 150 kV- verbinding gaan vormen.

+ In Floriande worden het Altenapad en het speelterrein in februari afgesloten.

+ Mantelbuizen voor de 380 kV-kabels.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie