Haarlem krijgt er flink van langs in Meerse raad

14 december 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP De gemeenteraad heeft dinsdagavond ongewoon fel uitgehaald naar de ambitie van buurgemeente Haarlem om het dorp Spaarndam in zijn geheel tot Haarlems grondgebied te maken. De kwalificaties liepen tijdens een extra raadsvergadering uiteen van 'kinderachtig' tot 'ronduit belachelijk'.

De gemeenteraad van Haarlem heeft vorige week unaniem uitgesproken dat het dorp Spaarndam niet mag worden gedeeld en dat er daarom een grenscorrectie moet komen. Spaarndam-Oost is echter onderdeel van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude en die gemeente gaat vanaf 1 januari 2019 fuseren met Haarlemmermeer.

Veel raadsfracties toonden zich dinsdagavond 'not amused' over de plotselinge actie in Haarlem. PvdA-fractievoorzitter Chris Vonk noemde de claim van Haarlem ronduit belachelijk. Ook andere partijen hadden flinke kritiek. D66-fractieleidster Denise Abbas sprak over een lastminute actie die zwaar over de tijd was.

Fractievoorzitter Arjo van Bezooijen van de ChristenUnie-SGP had wel een oplossing voor het beoogde 'landjepik' van Haarlem. Hij wees erop dat de huidige burgemeester van Haarlem, Jos Wienen, hiervoor uit Katwijk kwam. "En Katwijk staat bekend om de vis. Dan vis je in andermans water. Het enige wat wij moeten doen is een bordje bij de Ringdijk zetten met de tekst: verboden te vissen."

Fractievoorzitter Rinus Beusenberg van SRH stelde voor om een 'mooi briefje' naar Haarlem te sturen. "Dit is kinderachtig. Haarlem gedraagt zich als een verwende verliezer. Ze kunnen het bos in."

Kees van der Linden van Onafhankelijk Liberaal vond dat de raad zich druk moest maken. Volgens hem is theoritisch nog alles mogelijk.

Burgemeester Theo Weterings beaamde dat. Hij zei geen oordeel te hebben over de claim van Haarlem op het gehele dorp Spaarndam. De burgemeester verwacht dat Haarlem en ook de dorpsraad van Spaarndam een bezwaar zullen indienen over de herindeling van de twee fusiegemeenten. De gemeenteraden moeten daar volgend voorjaar een oordeel over geven waarna de provincie Noord-Holland daarna beslist of dat besluit door de beugel kan.

De gemeenteraden van Haarlemmermeer en Haarlemmerliede en Spaarnwoude gingen dinsdag in elk geval unaniem akkoord met de herindeling. Dat betekende opnieuw een stap dichterbij de fusie vanaf januari 2019.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie