Flora & Fauna Haarlemmermeer

19 december 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

Franke van der Laan

Kleine Oranje Bekerzwam

In de winter zijn de kleuren meestal wat grijs en bruin. Daarom is het extra leuk om in die nogal grauwe wereld af en toe heldere kleuren tegen te komen. En voor de oplettende waarnemer zijn die inspirerende kleuren overal te vinden. Zo'n moment van inspiratie had ik afgelopen maandag bij het werken aan het nieuwe deel van het Hoofddorpse Wandelbos. Afgelopen zomer is daar de het kanaal uitgebaggerd en de bagger is op de grasstrook daarnaast uitgespreid. Uitgerekend op die onaantrekkelijke grauwe baggerlaag, die inmiddels weer vol dreigt te groeien met ruigte planten zoals riet, brandnetel en distels vond ik niet tientalen, niet honderden maar duizenden heldere oranje vlekjes. Bij nadere inspectie bleken dat paddenstoelen te zijn. En wel kleine oranje bekerzwammen. Een populaire naam van deze zwammen is kleine sinasappelschilzwam. En ze zouden volgens de literatuur nog zeldzaam moeten zijn ook. Op deze plek zijn ze beslist niet zeldzaam.

BIJZONDER Andere soorten die de winter kleur geven zijn bv de knalgele trilzwam en een paar andere bekerzwammen: de grote oranje bekerzwam groeit ook in de winter, net als de rode kelkzwammen. De rode kelkzwammen komen pas in februari en groeien op zwaar verteerde loofbomentakken. Tegen februari is er ook al weer meer kleur van een verscheidenheid aan bolgewassen. De sneeuwklokjes zijn daarvan het meest bekend. Maar wist u dat daar we meer dan 1000 soorten en variëteiten van bestaan. De eerste sneeuwklok die bloeit, is de reuzen sneeuwklok die nu al bloeit. Een andere soort met helder gele bloemen is de winterakoniet. Die verschijnt in de loop van januari. Al deze soorten zijn in De Heimanshof en in het wandelbos te vinden.

WAAR De kleine sinaasappelschilzwam groeit bij voor keur op kale leem- of kleiachtige grond. Daar leeft hij van het organisch materiaal wat in de grond zit. Ik heb deze winterpaddenstoel niet alleen in het Wandelbos maar ook in Houtwijkerveld en in recreatie gebieden zoals Vrijschot gevonden.

Meldingen van bijzondere dieren en planten kunt u doorgeven aan info@stichtingmeergroen.nl. Persoonlijk kunnen wij u te woord staan op werkdagen bij De Heimanshof, Wieger Bruinlaan 1-7 in Hoofddorp. Alle columns vanaf april 2006 vindt u op www.stichtingmeergroen.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie