Burgemeester Weterings over veelbewogen jaar

22 december 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP 2016 was me het jaartje weer wel met de nodige hoogte- en dieptepunten. Burgervader Theo Weterings laat zijn licht schijnen over het veelbewogen jaar.

Wat was wat u betreft in het afgelopen jaar het hoogtepunt voor Haarlemmermeer?

"Voor mij is het hoogtepunt voor de inwoners het economisch herstel dat is opgetreden. Voor sommigen heeft dat ertoe geleid dat ze een baan hebben kunnen vinden. We hebben ook het 100-jarig bestaan van Schiphol mogen vieren en daarmee is de luchthaven koninklijk geworden. Ook een hoogtepunt."

"Ja, je kunt merken dat de stemming over de economie is omgeslagen. Zeker bij ondernemers. De woningmarkt trekt weer aan, ontwikkelaars die zich weer melden. Het jaar 2016 is een kenterpunt."

En het dieptepunt?

"Dat was de noodzaak tot de raadsenquête over de verplaatsing van het honkbalstadion. Dat er een derde onderzoek nodig was om zaken boven water te krijgen. Gebleken is dat de bestuurlijke verhouding tussen college en gemeenteraad niet goed was. Dat beschouw ik als dieptepunt."

"Het honkbalstadion is een mooi complex geworden. Daar is niks mis mee. Maar over de totstandkoming hebben we hopelijk wijze lessen getrokken. Ik denk dat de imagoschade naar buiten wel meevalt. Iedereen is het toch weer gauw vergeten. Weet iemand nog dat de vicepremier van dit kabinet (Lodewijk Asscher-redactie) betrokken was bij een raadsenquête in Amsterdam?"

"Ik denk dat we als college het uiterste hebben gedaan om herhaling te voorkomen. We geven veel meer inzicht in investeringen en openheid van rapportages. Het moet transparanter. De toets moet scherper."

Was er ook nog een persoonlijk hoogtepunt?

"We hebben afgelopen jaren natuurlijk het fusieproces met de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude gehad. Ik kijk daar met heel veel plezier op terug. Ik denk dat de fusie met Haarlemmerliede en Spaarnwoude van belang is voor Haarlemmermeer. Het is terecht historisch genoemd. Er heeft hier lang een gedachte geheerst van: laten we nou maar goed voor die polder zorgen dan is het al goed."

"Het is voor eerst dat onze gemeente nu buiten de grenzen van de Ringvaart gaat. In feite was de vraag: kunnen jullie er nog vijf kernen bij hebben bij al die kernen in Haarlemmermeer? Het antwoord is ja. Elke kern met een eigen identiteit. Abbenes en Haarlemmerliede zijn toch weer heel anders dan een wijk in Hoofddorp."

Wilt u zelf burgemeester van de nieuwe gemeente Haarlemmermeer worden?

"Tja, dat is zo'n beetje de hamvraag, geloof ik. Ik weet het nog niet. Ik ga dat in 2018 beslissen. Het is wel zo dat mijn huidige termijn in april 2019 zou aflopen. Ja, ik weet dat sommige mensen zeggen dat de bestuurlijke houdbaarheid zo'n tien jaar is. Maar ik heb genoeg verstandige mensen om me heen die me duidelijk kunnen maken wanneer ik wat anders moet doen. Voorlopig heb ik er nog veel plezier in om hier burgemeester te zijn."

Na Brexit en de verkiezing van Donald Trump in de VS is er ook in Nederland sprake van een scherpe verdeeldheid. 'Boze witte mannen' zouden het niet meer pikken dat de 'elite' de dienst uitmaakt. Is er iets van die onvrede ook merkbaar in Haarlemmermeer en zo ja wat kan de gemeente eraan doen om die trend tegen te gaan?

"Er is wel sprake van een spanning tussen de elite en de zogenoemde boze witte mannen, maar de situatie in Nederland is volgens mij niet vergelijkbaar met de extreme situatie in de Verenigde Staten rond de verkiezing van Donald Trump. Overigens blijken niet alleen boze witte mannen op Donald Trump te hebben gestemd. Ook vrouwen, Afro-Amerikanen en latino's blijken op hem te hebben gestemd. De kiezer heeft altijd gelijk."

"Wat we hieruit volgens mij kunnen leren is dat we veel meer voorop moeten zetten wat de samenleving wil. Dit betekent dat je minder het bestaande systeem moet volgen. Burgers worden steeds mondiger. Die willen meedoen en niet alleen eens in de vier jaar in het stemhokje. De overheid moet weer dienend worden naar de samenleving. De representatieve democratie moet onderdeel zijn van de maatschappelijke democratie. Op het VNG-congres in Haarlemmermeer dit jaar is dat nadrukkelijk aan de orde geweest. Het betekent een radicale ommekeer."

"We moeten als overheid af van de gedachte: wij zijn gekozen en wij gaan er dus over. Er ontstaan nieuwe verhoudingen. Er moet geen sprake meer zijn van hierarchische verhoudingen. De overheid staat niet bovenaan de piramide, maar wil het graag met de netwerkpartners in de samenleving doen. In Haarlemmermeer werken we al op deze manier. De manier waarop de inspraak in Hoofddorp Centraal is verlopen is een goed voorbeeld van hoe we met elkaar om zouden moeten gaan."

"Onze boodschap aan de rijksoverheid is duidelijk: geef gemeenten veel meer ruimte om nieuw lokaal bestuur vorm te geven. Op die manier creëer je geen boze witte mannen maar partners in de netwerksamenleving. We hopen dat het nieuwe kabinet ook op deze manier wil werken, maar als gemeenten gaan we er in elk geval mee aan de slag."

In maart dit jaar was er een aanslag op onder meer de luchthaven van Brussel. Dan komt de terreurdreiging opeens erg dichtbij. Hoe heeft u die periode beleefd als burgemeester met luchthaven Schiphol binnen de grenzen?

"Ik was er natuurlijk al eerder mee bezig en nog steeds moeten we rekening houden met terreurdreiging. Dat is de keerzijde van de aanwezigheid van een luchthaven. Maar het kwam opeens wel dichtbij. Niet alleen door de aanslagen in Brussel maar ook door de dreiging die in de zomer op Schiphol ontstond. Na de aanslag in Brussel werd in Hoofddorp een trein stilgezet en dat was natuurlijk niet voor niks. Dat heeft dan prioriteit. Veiligheid in grote steden heeft topprioriteit. Tijdens mijn vakantie was het trouwens een extra taak voor locoburgemeester Adam Elzakalai. Het is een taak die eigen is aan Haarlemmermeer. Je doet dat extra werk met overtuiging gelet op de noodzaak ervan."

Kort geleden was u met een delegatie in zustergemeente Cebu City. Als je de armoede en de problemen daar ziet, vallen alle moeilijkheden waar we in Haarlemmermeer mee te maken hebben daarbij dan niet volledig in het niet?

"Zeker. Dat geldt overigens ook voor de recente beelden van de verschrikkingen in Aleppo. Het is goed om zo nu en dan over de grens te gaan en daar te kijken en te ervaren hoe relatief onze eigen problemen zijn. De menselijke ellende is groot in Cebu. Vier jaar geleden was de situatie al niet best in het plaatselijke ziekenhuis. Nu was het ziekenhuis na de zware aardbeving ondergebracht in een voormalige brandweerkazerne. Het ging om wat betonnen platen met houten schotten ertussen. We kunnen het niet veranderen, maar wel een klein beetje helpen. Dat hebben we weer bevestigd gekregen. Met de inzet van de Vriendschapsband Haarlemmermeer-Cebu worden kleine veranderingen tot stand gebracht, maar die zijn o zo belangrijk."

"Het is goed om dat beeld goed vast te houden. Maar eenmaal thuis ligt er alweer een stapel werk op je te wachten. Daardoor lukt dat vasthouden niet altijd."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie