Vluchtelingen ondertekenen participatieverklaring

23 december 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

HAARLEMMERMEER De eerste statushouders in de gemeente Haarlemmermeer hebben afgelopen woensdag de participatieverklaring ondertekend. Hiermee ronden zij een driedaagse training af die in opdracht van de gemeente werd gegeven door Stichting Vluchtelingenwerk Noordwest-Nederland.

Een uitgangspunt van het regeringsbeleid is dat wie ervoor kiest om in Nederland een toekomst op te bouwen, zich richt naar de Nederlandse samenleving. Om snel te integreren en te participeren is het belangrijk dat de nieuwkomers kennis opdoen van de basisprincipes van de Nederlandse samenleving, arbeidsmarkt en de voorzieningen, en weten welke rechten en plichten daarbij horen.

Vanuit dit uitgangspunt heeft het Rijk de participatieverklaring ontwikkeld. Van gemeenten wordt verwacht dat zij met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2016 uitvoering geven aan het participatieverklaringstraject.

In de training komen verschillende onderwerpen aan de orde die te maken hebben met de democratische rechtstaat, cultuur en culturele verschillen. Het gaat om uiteenlopende vragen zoals: Wat is een consultatiebureau, hebben Nederlanders allemaal hetzelfde geloof, wat moet je doen als je ziek bent, is wapenbezit toegestaan of strafbaar, hebben mannen en vrouwen dezelfde rechten? Hoe gaan Nederlanders met elkaar om? Het doel van participatieverklaring is vluchtelingen en nieuwkomers te helpen, te informeren en te begeleiden naar een succesvolle participatie in de samenleving.

De eerste groep is gestart op 14 december. In drie dagen tijd hebben zij in vogelvlucht kennis kunnen nemen van de Nederlandse gebruiken, normen en waarden.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie