Verlies restaurant Premiere ligt raad zwaar op de maag

23 december 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP De gemeenteraad was donderdagavond kritisch over het voorstel van het college om de horeca in het Cultuurgebouw aan exploitant de Beren te gunnen. Vooral het verlies van zo'n zes ton van het vorige restaurant Premiere lag de politiek zwaar op de maag.

Met name D66-raadslid Pablo Meegdes wilde weten hoe het kan dat de gemeente altijd weer opdraait voor verliezen bij organisaties die subsidie krijgen. Was het bij de start van het restaurant in het Cultuurgebouw niet te voorzien geweest dat Premiere nooit winst zou kunnen maken?

Wethouder Derk Reneman van Cultuur en Financiën had niet zo'n behoefte aan geschiedschrijving. Volgens hem is het belangrijkste dat er een commerciële exploitant is gevonden die van plan is culinair leven in de brouwerij te brengen in het Cultuurgebouw. Reneman stelde dat de opgelopen tekorten door het mislukte avontuur met Premiere in drie jaar kunnen worden terugverdiend door de samenwerking met de Beren.

De wethouder kreeg ook het verwijt dat het restaurant al volop wordt verbouwd voordat de raad een beslissing heeft genomen. Reneman zei daarop dat het contract met de exploitant een bevoegdheid is van het college. Als de raad het collegevoorstel onverhoopt verwerpt, aldus de wethouder, dan blijft het Cultuurgebouw met een flink tekort zitten. En dat gaat zeker ten koste van het culturele aanbod, zo waarschuwde Reneman.

Voorzitter Bart Fiers van de Raad van Bestuur van het Cultuurgebouw raadde de gemeenteraad al eerder aan om akkoord te gaan met het voorstel. Volgens hem wil de cultuursector de samenwerking met de Beren tot een succes maken. Fiers vond dat de mislukking van Premiere voor een deel te wijten is aan de hoge huurkosten voor het restaurant. Het Cultuurgebouw betaalde volgens hem 82.000 euro per jaar, terwijl aan de Beren 60.000 euro wordt gevraagd.

Wethouder Reneman was het niet eens met die berekening. Volgens hem kreeg het Cultuurgebouw een fikse korting op de huur. De wethouder was het ook niet eens met de kritiek uit de raad dat de gemeente de bestaande keuken voor veel te weinig geld aan de Beren heeft overgedaan. De nieuwe exploitant heeft er 25.000 euro voor betaald, terwijl de nieuwwaarde een ton hoger ligt. Reneman verdedigde zich met de boodschap dat je er via Marktplaats ook niet meer voor zou hebben gekregen dan 25.000 euro.

Meerdere fracties leken overtuigd door het heldere en bij vlagen vlammende betoog van de wethouder. De stemming over het voorstel is op 12 januari.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie