Raadsmeerderheid voor lokaal referendum

23 december 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP Een meerderheid van de gemeenteraad is voor de komst van een lokaal raadgevend referendum. Een motie die het college van burgemeester en wethouders opdracht geeft met een modelverordening te komen werd donderdagavond tijdens de laatste raadsvergadering van het jaar aangenomen.

De fracties van VVD, CDA, PvdA en ChristenUnie-SGP stemden tegen. PvdA-raadslid Willem Klijn noemde een referendum 'voer voor populisten'. Hij verwees naar de referenda over Brexit in Engeland en over het Oekraïne-referendum in Nederland. Volgens Klijn zijn die negatief uitgepakt.

Tijdens een debat in de raad over de invoering van een lokaal referendum bleek begin november hoezeer de meningen verdeeld zijn over dit onderwerp. CDA, VVD en PvdA waren faliekant tegen. VVD-fractievoorzitter Henk Kuipers noemde het referendum 'de bomgordel van de democratie'.

Forza!-raadslid Michel van Dijk noemde de tegenstanders angsthazen die inwoners geen enkele inspraak zouden dulden. Tijdens het raadsdebat was ook veel discussie over de vraag bij welke onderwerpen je nu eigenlijk een referendum zou kunnen houden. De raad kwam daar niet uit. De discussie komt weer terug als het college met een modelverordening komt.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie