Jan Baars, hoofdbewoner slingerviaduct, overleden

23 december 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

Hier komt nog een subkop via Frans

Frans Witteman

BADHOEVEDORP Met een cynische ondertoon noemde hij zichzelf de hoofdbewoner van het slingerviaduct. Jan Baars. Donderdag 22 december is hij op 77-jarige leeftijd in het ziekenhuis overleden aan de gevolgen van hartfalen. Aansluitend aan de drukbezochte en indrukwekkende uitvaartdienst in 'zijn' Augustinuskerk in Vijfhuizen op woensdag 28 december is Jan begraven op het parochiekerkhof van de H. Joannes de Doperkerk in Hoofddorp.

Na een gedwongen vertrek van de Hoofdweg vanwege de aanleg van de snelweg A5 dachten Jan en Riet Baars oud te kunnen worden op hun nieuwe stek aan de Sloterweg in Badhoevedorp. De A9 immers zou op honderden meters van hun nieuwe huis komen te liggen, zo werd hen verzekerd. Het pakte anders uit. De nieuwe weg kwam op slechts honderd meter afstand te liggen. Om geld te besparen koos Rijkswaterstaat ervoor om de Sloterweg niet middels een viaduct onder de omgelegde A9 door te laten kruisen maar met een viaduct er overheen. Een viaduct met een vreemde slinger erin waarvoor de Sloterweg een stuk verlegd moest worden. Hetgeen ten koste ging van een deel van de voortuin van de familie Baars, hun privacy en hun gezondheid.

Tien jaar lang heeft Jan zich met hand en tand verzet en geknokt voor een fatsoenlijke schadeloosstelling. Bij Rijkswaterstaat vond hij weinig gehoor, de wethouder zei hen niet te kunnen helpen omdat het geen zaak van de gemeente was. Jan stond er alleen voor en streed met open vizier verder. Ook al voelde hij dat het ten koste van zijn gezondheid en die van zijn vrouw ging. "Maar ik kan niet tegen onrecht", zei hij eens tegen deze krant. Jan was met een brief aan Rijkswaterstaat bezig toen hij met hart- en longproblemen in het ziekenhuis werd opgenomen. Tot het laatst toe heeft hij gestreden, maar de strijd verloren. Zijn hart, waarin hij zoveel mensen had gesloten, had het begeven. Mensen in zijn naaste omgeving zeggen dat Jan Baars het niet heeft kunnen verkroppen dat Rijkswaterstaat hem uiteindelijk met slechts een fooi heeft willen afschepen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie