28 december 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

Andrea van de Graaf

Directeur Tegenstroom en Meermaker.

Kwam op 72 binnen op de lijst Duurzame 100 van dagblad Trouw. Tegenstroom kwam in het nieuws vanwege de schooldakrevolutie.

"2016 is voor mij een jaar van tegenstrijdigheden. Het wereldwijde klimaatakkoord is in werking maar Trump denkt er anders over en lijkt zelfs weer een wapenwedloop te beginnen. Mensen drijven uit elkaar door haatzaaiend populisme, maar tegelijkertijd werken mensen samen om de zo belangrijke overgang naar schone, lokaal opgewekte energie te realiseren. Zoals hier in de polder, waar velen meedoen met lokaal energiebedrijf Tegenstroom om de groene 'olievlek' te verspreiden. Stapje voor stapje gaan we vooruit en nu dreigen we in reuze sprongen achteruit te gaan. Ik krijg kippenvel van de overeenkomsten met het verhaal in een jeugdboek van Thea Beckman: De Kinderen Van Moeder Aarde. Twee wereldleiders krijgen ruzie, drukken op de knop en vuren álle wapens op elkaar af die ze hebben. Dat geeft zo'n een enorme klap die álles verwoest. Slechts een handjevol mensen overleven. Het boek gaat over hoe ze de draad weer oppakken. Het ene volk gaat door op de oude voet, vol hebzucht en overheersing. Het andere richt haar samenleving in op basis van wederzijds respect, samenwerking en liefde. Kunnen we die laatste weg niet gewoon gelijk inslaan?"

Gerco Tolsma

Co-founder Kredietunie Haarlemmermeer eo (KUHeo)¸bestuurslid Verenigde Samenwerkende Kredietunie's (VSK), directeur MeerBusiness Nederland en directeur MeerBusiness Haarlemmermeer & Schiphol.

"Mijn eerste gedachte gaat dan naar het lokaal financieren, zoals de verdere opzet van de Kredietunie Haarlemmermeer eo. (KUH eo.) De Kredietunie Haarlemmermeer eo is opgericht voor en door ondernemers. Met als doel het, veelal samen met andere financiers (mede ivm hun expertise en ervaring) het financieren van het lokale MKB. Belangrijk in dit verband is ook te constateren dat vele kredietaanvragen gewoon onvoldoende zijn. Met name een langere termijn visie ontbreekt. Tevens wordt er vaak verwacht dat een externe financier de gehele aanvraag voor z'n rekening neemt (ga eerst eens te rade bij "de 3 F's"; de Family, de Friends en de Fools").

Met in 2016 een toenemend aantal leden (1.000 euro eenmalig) & certificaathouders (v.a. 5.000 euro) laat de KUHeo een gestage groei zien. Tevens is een goed bezochte info/ledenbijeenkomst gehouden, waarin een (succesvolle!) connectie is gelegd tussen een kredietvrager en een informal investor. Ook is in 2016, met grote inbreng van de Verenigde Samenwerkende Kredietunie's (VSK), de wet Toezicht Kredietunie's aangenomen, hetgeen zeer positief is op het toekomstig functioneren van ook onze KUHeo."

Glenn Hussain

Voorzitter SISCCH en SGMO, in het nieuws vanwege onder meer de start van een woongroep voor migrantenouderen.

"Terugkijkend op het jaar 2016 kan ik vaststellen, dat het een goed jaar is geweest. In 2017 zullen we ons dankbare werk voortzetten en gaan we op de ingeslagen weg door. Dat kunnen we doen met een groot aantal vrijwilligers, waaronder goed opgeleide Vrijwillige Ouderenadviseurs. Met hen blijven we de belangen behartigen van de migrantenouderen in Haarlemmermeer (via onder andere inloopspreekuren), we blijven werken een intensivering van de samenwerking onder de migrantenorganisatie en we gaan door met het mede-organiseren van een 'Dag van de Ontmoeting' in samenwerking met de plaatselijke Kerkgenootschappen. Samenwerken, elkaar weten te vinden en elkaar kennen zijn belangrijke uitgangspunten.

SISCCH en SGMO zullen zich blijven inzetten voor het belang van onze ouderen, zodat ze net als iedereen mee kunnen blijven participeren in de samenleving."

Laura en Iris Bakker

Zussen en heel actief met muziektheater.

Laura: "Dit jaar is het hoogtepunt voor HILP Productions bijna alles geweest. Cliché maar waar. Van een winnende short movie bij de toneel en filmschuur Haarlem, de kindervoorstelling 'De Taartjesvrouw', muziektheatervoorstelling 'Fuck, hij is dood' en de humoristische en zeer succesvolle muziektheatervoorstelling 'De volmaakte man' die in 2017 nog meer zal spelen! We hebben veel mooie dingen mogen doen met hele goede spelers, ontzettend blij wat HILP dit jaar heeft bereikt en ik kan niet wachten wat de toekomst brengt. De zusters Bakker (Iris en Laura) zullen samen nog veel prachtige dingen maken! Zeker nu Iris is aangenomen bij Codarts muziektheater.

Iris: "Bij 2016 denk ik aan het halen van mijn VWO-diploma en vervolgens aangenomen worden op Codarts conservatorium te Rotterdam richting Muziektheater. Zeker het hoogtepunt van mijn jaar. Verder denk ik aan alle mooie voorstellingen die ik heb mogen geven samen met mijn zus Laura!"

Samen: "Wat een mooi jaar was 2016 en we hopen dat 2017 een nog mooier jaar wordt!"

Cok van Beek

Beheerder dorpshuis De Meerkoet.

"Als ik aan 2016 denk, kan ik alleen maar denken dat het voor mij een prachtig jaar is geweest. Zowel privé, met fijne (wandel) vakanties, als in mijn werk voor Maatvast bij o.a. het Lisserbroekse Dorpshuis de Meerkoet zijn er voornamelijk mooie dingen gebeurd. En een jaartje ouder worden heeft ook voordelen, je relativeringsvermogen wordt groter en je kunt alles in het juiste perspectief zetten.

Positief indrukwekkend vind ik vooral wat er op dit moment in Lisserbroek gebeurt. Er zijn altijd al veel vrijwilligers in Lisserbroek geweest, maar zij kijken nu steeds meer over hun eigen club - verenigingsgrenzen heen en gaan steeds meer samenwerken, echt geweldig!

Negatief indrukwekkend vind ik het feit dat ,,we" soms nogal ontevreden kunnen zijn in een mooi land als Nederland. Ik stop mijn kop niet in het zand voor sommige ontwikkelingen, maar daar snap ik vaak niets van."

Peter Bokhorst

Voorzitter dorpsraad Nieuw-Vennep en directeur.

"Als ik aan 2016 denk, dan denk ik aan het 60-jarig bestaan dat wij als Dorpsraad Nieuw-Vennep hebben mogen vieren. 60 jaar lang praten en denken wij al mee over de ontwikkelingen in ons dorp. 60 jaar lang samen met vele vrijwilligers.

En we zullen doorgaan, want er zijn elk jaar wel weer onderwerpen die veel aandacht nodig hebben van ons team vrijwilligers. Tenslotte zijn wij de ogen en oren in het dorp, zonder vrijwilligers zou het heel anders zijn en gelukkig kan ik een beroep doen op een heel team dat zich met veel passie inzet."

Eythora Thorsdottir

Lid van SV Pax, turnde mee in Rio.

"Als ik denk aan 2016, denk ik aan een prachtig jaar. Ten eerste mocht ik deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio. Het was een top ervaring met het beste resultaat ooit voor onze ploeg van het Nederlandse turnen dames. Ik ben aan een nieuwe opleiding begonnen, de 'Lucia Marthas instute for performing arts'. En om het jaar nog eens mooi af te sluiten werd ik door de NOC NSF benoemd tot Talent van het Jaar. Bedankt 2016, je was top!"

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie