Veel vraag naar goed knallend siervuurwerk

29 december 2016 om 00:00 Nieuws

HAARLEMMERMEER Hoe het er uiteindelijk uit heeft gezien, kunnen we pas op 1 januari 2017 zeggen. Maar wie nu al een voorspelling wil doen hoe Haarlemmermeer het jaar 2016 afsluit, moet vooral denken aan veel, mooi en knallend. Met hopelijk weinig vuurwerkslachtoffers, omdat veiligheid boven alles is gegaan.

Dat blijkt zodra Honcoop Tweewielers, Balk Rijwielen (beide Nieuw-Vennep) en E-Bikepoint (Hoofddorp) gevraagd wordt om antwoord te geven op een vraag als: Wat merken jullie van de dicussies over vuurwerkvrije locaties en eventueel helemaal stoppen met individueel afsteken van vuurwerk?

Hun reacties zijn wellicht wat verrassend: de cijfers in  de voorverkoop zijn nog nooit zo hoog geweest. Al lijkt er wel een verschuiving te zijn richting het meer professionele vuurwerk. Dus geen doos meer met twaalf vuurpijlen waarvan er om de drie seconden één omhoog schiet, maar een box met 50 of 75 pijlen die in razend tempo de lucht in gaan. Met als effect een veelvoud aan kleuren na een flinke knal.

Cees Honcoop uit de Kerkstraat: "Vuurwerkliefhebbers vinden dat het hard moet knallen. Het moet een mooi effect geven in de lucht. Het moet er spectaculair uit zien. Vandaar de grote belangstelling voor grote boxen." Honcoop werkt daarom samen met Rubro. "Wat die jongens laten zien en horen - dat is echt fantastisch." En vervolgens: "Wij beginnen op de 29e al om 7 uur met de echte verkoop en je zal zien - dan staan de eerste al voor de deur." En daar staat hij voor in - het mag dan 'stevig' vuurwerk zijn, er is niets illegaals. En het personeel beschikt over de noodzakelijke diploma's. Alles in het kader van de veiligheid. "Daar gaan we de kopers ook op wijzen. Houd je aan de voorschriften en gebruik een veiligheidsbril."

Armando van der Hoorn (Balk Rijwielen) is het daar helemaal mee eens. "Zorg er altijd voor dat je er ook echt van kunt genieten. Dus houd afstand, gebruik gehoorbescherming en een pijlstandaard. Dan blijft het voor iedereen een feest, want aan het vuurwerk zal het echt niet liggen." En hij kan het weten met 40 jaar ervaring op vuurwerkgebied. Zijn conclusie is dat het vuurwerk dit jaar weer mooier en veiliger is dan vorig jaar. Terwijl de belangstelling voor complete dozen nog steeds toeneemt. "Let wel. De traditionele pakketten doen het nog steeds goed. Maar je ziet toch dat er meer vraag is naar exclusief vuurwerk."

Ongeacht het soort vuurwerk waarvoor men naar de Hugo de Vriesstraat komt - de vuurwerkliefhebber hoeft bij Balk niet lang op zijn of haar sier- en /of knalvuurwerk te wachten. Met dank aan de automatisering.

Ron van E-Bikepoint (ingang Tuinweg) werkt al drie jaar samen met Vuurwerk Mania. Tot grote tevredenheid van de vuurwerkliefhebbers. Ook hij ziet dat de belangstelling steeds meer opschuift naar mooi en verzorgd vuurwerk dat het nodige geluid maakt. "Knallen en kleuren - daar gaat het vooral om. Vandaar die grote vraag naar boxen. Mijn conclusie: dit jaar gaan we mooi en hard knallend afsluiten."

De vuurwerkverkoop is reeds gestart en loopt door tot zaterdagmiddag laat. Vuurwerk afsteken mag alleen van zaterdag 31 december vanaf 18 uur tot zondagochtend 2 uur.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie