Burgemeester: meer dienende rol voor gemeente

3 januari 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP Als lokale overheid moet de gemeente een meer dienende rol naar de gemeenschap spelen dan ze op dit moment doet. Dat zei burgemeester Theo Weterings maandag tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in de burgerzaal van het raadhuis.

Volgens de burgemeester is meer ruimte voor inwoners en ondernemers nodig, met initiatieven van 'onderop' in plaats van 'bovenlangs'. "Inwoners willen best verantwoordelijkheid nemen voor hun woonomgeving. Net als ondernemers op bedrijventerreinen en in winkelcentra."

Weterings zei dat de gemeente hiervoor ruimte moet geven en initiatieven moet ondersteunen. Hij hekelde de neiging van gemeenten om ideeën van inwoners in te perken en meteen de grond in te boren door allerlei regels en plannen. Volgens de burgemeester is de planvorming voor het centrumgebied in Hoofddorp, dat Hoofddorp Centraal is getiteld, een mooi voorbeeld van hoe het wel moet.

De burgemeester sprak in een flink volle burgerzaal, waarin ook veel nieuwe bewoners van Haarlemmermeer en nieuwe Nederlanders die vorig jaar Nederlands staatsburger zijn geworden. Volgens burgemeester Weterings voelen die mensen zich al aardig thuis in Haarlemmermeer.

Naast terugkijken op het oude jaar keek de burgemeester uiteraard ook vooruit naar het komende jaar. Hij noemde de sloop van de oude rijksweg A9 en de bouw van de nieuwe wijk Quatrebras in Badhoevedorp. Weterings ging ook in op de nieuwe Omgevingswet die inwoners en ondernemers meer ruimte voor eigen initiatieven moet bieden. Volgens hem is de wet opnieuw een voorbeeld van dat burgers en ondernemers zelf meer te zeggen krijgen.

Burgemeester Weterings riep tot slot iedereen op om op 15 maart te gaan stemmen. Hij zei geen glazen bol te hebben maar ervan overtuigd te zijn dat er veel gaat veranderen na de verkiezingen voor een nieuwe Tweede Kamer. "Een levendige democratie staat of valt bij betrokkenheid van burgers."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie