Honkballers gaan voor linkerrijtje

19 januari 2017 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP Hoofddorp Pioniers doet ook komend seizoen met een herenteam mee aan de hoofdklasse honkbal en dit team wil een serieuze gooi doen richting Nederlands kampioenschap. Het (nog) niet hebben van een nieuwe hoofdsponsor, verandert daar niets aan. Tegelijkertijd blijven meerdere betrokkenen zoeken naar een waardige opvolger voor Vaessen die de afgelopen 5 jaar hoofdsponsor was.

Dat laten Peter van 't Klooster en Wilko Geesink weten naar aanleiding van de berichten dat Hoofddorp Pioniers nog geen opvolger heeft gevonden voor hoofdsponsor Vaessen. Van 't Klooster is voorzitter van de honk- en softbalvereniging Hoofddorp Pioniers. Geesink is voorzitter van Stichting ETO (beheerder en exploitant van het complex aan Molenaarslaan 10) en lid van de sponsorcommissie. Beide voorzitters hebben, de een op wat hoger niveau dan de ander, jarenlang gehonkbald, zijn nauw betrokken bij het wel en wee van de honk- en softbalvereniging en doen er alles aan om een nieuwe sponsor binnen te halen. Geesink biedt daarbij als tegenprestatie zelfs aan 'dat die nieuwe sponsor zijn naam op het complex mag zetten'.

Van 't Klooster is wat voorzichtiger en wijst onder meer op de vele mogelijkheden die de diverse sponsorpakketten bieden. De prijzen daarvan variëren  van zo'n 1.000 (een reclamedoek) tot 50-à 75.000 euro per jaar voor naamsverbintenis van het bedrijf aan de vereniging. Ter verduidelijking: om hoog in het linkerrijtje te kunnen spelen vraagt een bedrag van rond de 135.000 euro. 'Gewoon' meespelen in de hoofdklasse kost circa 35.000 euro.

"We hebben al heel wat gesprekken gevoerd", laat Van 't Klooster weten. "Maar ze hebben nog steeds niet het gewenste resultaat opgeleverd." Met wie die gesprekken gevoerd zijn, wil hij uit zorgvuldigheidsprincipe niet zeggen. Ook niet waar dan exact over geproken werd. "Maar neem van mij aan dat er heel veel tijd en energie gestoken is in het benaderen van potentiële kandidaten. En dat we enkele jaren geleden al gestart zijn met het voeren van dit soort gesprekken. Maar helaas nog steeds zonder succes."

Hij noemt diverse oorzaken. De economische omstandigheden. De politieke discussie waarin de vereniging terecht kwam. De onzekerheid rondom de MLB-wedstrijden. Het competitieverloop waardoor de Holland Series (de finalewedstrijden om het kampioenschap) net werden gemist (en derhalve minder media-aandacht). En het intern ontbreken van de juiste kennis om grote sponsoren aan je te binden. "Dan blijkt dat het verkopen van sponsorpakketten, en dan met name de grote, vraagt om specifieke kennis en vaardigheden. Zoiets hebben we niet of onvoldoende in huis."

Hij blijft, ondanks het feit dat het nog steeds niet gelukt is, hoop houden. Net zoals Geesink. "De hoop is nog niet verloren", vat hij de zoektocht samen waar meer mensen mee bezig zijn. Dit is inclusief het bedenken van alternatieven zoals een bedrijvencompetitie, andere dan honkbalevenenementen op het complex mogelijk maken en een maandelijkse instuif voor ondernemers. "Kijk naar het plan om een Club van 100 op te richten . Als er straks 100 leden zijn die allemaal 500 euro sponsoren, is er toch een mooi begin", aldus Geesink.

Het sportieve vooruitzicht indien er geen hoofdsponsor gevonden wordt, is volgens beiden 'niet fijn' maar niet het einde van de heren 1 en/of de vereniging. Wat betreft de spelers: hen is verteld dat er nog geen hoofdsponsor is en dat de kans daardoor minimaal is dat ze zelfs maar een reisvergoeding krijgen. Terwijl ze wel 5 keer per week op weg moeten voor een wedstrijd en het trainen.

"Als je het zo bekijkt, moet je wel heel veel van het spelletje houden om naar Pioniers te komen. Of ze willen gewoon op het mooiste complex van Europa honkballen", aldus Geesink.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie