'Fort van Hoofddorp wordt prachtige ontmoetingsplek'

19 januari 2017 om 00:00 Voorpagina

HOOFDDORP Het Fort van Hoofddorp wordt een openbaar stadspark. Er komt een wandelroute vanaf de Paxlaan, over het glacis en de nieuwe toegangsbrug, tot bovenop het fort. Daarmee wordt het fort-29eiland een plek om te wandelen, samen te picknicken en elkaar te ontmoeten.

Dat heeft Serge Schoemakers afgelopen maandag duidelijk gemaakt tijdens een bijzonder druk bezochte informatieavond in het fort.

"Waarmee meteen bewezen is dat de omwonenden grote betrokkenheid tonen bij dit project en dat het fort uitermate geschikt is als ontmoetingsplek", aldus de architect en één van de drie initiatiefnemers/bestuursleden van de huidige stichting. De andere twee zijn Femme Hammer en Jaap Breunesse.

Aan de hand van diverse schetsen liet hij zien hoe het fort, nu nog nauwelijks toegankelijk voor publiek, de komende maanden getransformeerd kan worden in een ontmoetingsplek inclusief klein openluchttheater. Daar kunnen in de zomer voorstellingen gegeven worden. Het publiek dat naar dit deel van de Stelling van Amsterdam komt, zal dat lopend of met de fiets moeten doen. Er komen bij het fort namelijk geen parkeerplaatsen.

Een bewuste keus aldus Schoemakers, refererend aan eerdere kritische vragen over de bereikbaarheid, parkeerdruk op de Hoofdweg en geluidsoverlast.

We hebben in dit plan geprobeerd zo goed mogelijk rekening te houden met de ecologische en historische waarden van de locatie, die wel midden in een centrum ligt."

Hij wees toekomstige bezoekers daarom meteen op twee alternatieven: de bushalte in de Paxlaan of de parkeerplaats onder het Burgemeester van Stamplein. "Allemaal op loopafstand, dus dat mag geen probleem zijn."

Hij sloot af met een knipoog richting ondernemers. Die kunnen na de verbouwing een lokaal huren in het fort 'zodat we er samen iets unieks van kunnen maken'. Gelijktijdig zal er ruimte zijn voor horeca. "En we hopen op andere initiatieven."

De initiatiefnemers willen in het voorjaar starten met de bouwvoorbereiding en in de zomer met de uitvoering. Het nieuwe fort zal dan begin 2018 haar deuren openen.

Voor meer informatie: info@fortvanhoofddorp.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie