Na topjaar naar Australian Open

22 december 2016 om 00:00 Sport

HOOFDDORP Voor MeerSport-gast Jesper de Jong was 2016 sportief een meer dan uitstekend jaar. En daar gaat het tennistalent in de aankomende jaargang de vruchten van plukken. Bas Scharwachter en zijn eenmalige co-host Jimmy Miltenburg vroegen Jesper naar zijn enorme sprong op de ITF-ranglijst en de Australian Open waar hij aan gaat deelnemen.

De 16-jarige Jesper kwam door een toevallige samenloop van omstandigheden terecht op de tennisbaan. "Mijn moeder werkte bij Health City in Hoofddorp en daar was ook een squashhal. Ik sloeg daar regelmatig een balletje tegen de muur en vervolgens ben ik tennislessen gaan volgen", zegt de Haarlemmermeerder. "Dat ik talent heb is denk ik ontdekt door mijn trainers. Maar dat het nu zo goed gaat komt ook voort uit mijn gedrevenheid. Ik train nu zes keer in de week, in totaal zo'n twintig uur."

Die arbeidsuren op de baan hebben voor een onvoorstelbare sprong gezorgd op de International Tennis Federation-ranglijst (ITF), een federatie die tennissers onder de achttien jaar de kans biedt om internationale toernooien te spelen. "In maart heb ik tijdens de Nederlandse kampioenschappen in mijn leeftijdscategorie de finale gehaald en heel close verloren. Daarmee kwalificeerde ik me ook voor het NK onder de achttien jaar. Ook daar haalde ik de finale, maar die verloor ik iets dikker. Vanaf dat moment is het supergoed gegaan. Ik ben naar Italië geweest om competitie te spelen en daarna heb ik nog ITF-toernooien gewonnen in Hillegom en Bosnië", somt Jesper zijn succes op.

"Aan het begin van het jaar stond ik ongeveer 1700e op de ITF-ranglijst en op de ranglijst van januari zal ik 142e staan. Ik heb dus een aardige sprong weten te maken."

AUSTRALIAN OPEN Toernooiwinsten en een enorme klim op de ranglijst. Kortom, een topjaar. Dat heeft erin geresulteerd dat Jesper aan het begin van 2017 mag meedoen aan het jeugdtoernooi van de Australian Open. "Daar verheug ik me zeer op. Ik wil daar in ieder geval het hoofdtoernooi bereiken. Eerst neem ik deel aan het kwalificatietoernooi. Ik wil heel graag het hoofdtoernooi bereiken zodat ik op het Melbourne Park kan spelen, waar ook de Australian Open voor volwassen wordt gespeeld.

"De Australian Open is niet het enige toernooi waar ik wil tennissen. Via het toernooi in Australië hoop ik bijvoorbeeld Roland Garros en Wimbledon te bereiken", verklapt Jesper zijn ambities.

TALENTBOEK.NL Het reizen naar verre landen als Australië is natuurlijk niet gratis. Via Talentboek probeert Jesper sponsoren binnen te halen om dit soort reizen te bekostigen. Bas en Jimmy schromen niet om Jesper dit nog even te laten benadrukken. "Een trip naar Israel werd voor mij betaald door de Nederlandse tennisbond. En dat soort steun is ook hard nodig, anders wordt het een lastig verhaal. We zijn ook op zoek naar sponsoren, dit doe ik aan de hand van crowdfunding via www.talentboek.nl. Mensen kunnen mij sponsoren in ruil voor een tegenprestatie, bijvoorbeeld het geven van een tennisclinic."

"Op Talentboek geef je een doel voor jezelf aan zodat sponsoren weten waar je naartoe werkt. Mijn doel is dat ik jeugd-grandslams ga spelen", zegt Jesper. Met zijn deelname aan de Australian Open is Jesper dus goed op weg. Op 4 januari stapt hij op het vliegtuig op weg naar zijn eerste jeugd-grandslam.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie