25-2-2017: Herdenking Februaristaking Amsterdam

27 februari 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

STAAKT!!! STAAKT!!! STAAKT!!!

Deze oproep werd 25 februari 1941 door verzetsmensen in Amsterdam verspreid. Met dezelfde drie woorden begint schilder/kunstenaar Jeroen Krabbé zaterdag jl. zijn toespraak, voor een gehoor van honderden mensen. Tien minuten eerder stelde ik hem in de Mozes en Aäronkerk de vraag of herdenken, zoveel jaar na dato, nog iets betekent. 'Het is belangrijk, geweldig belangrijk', antwoordt Krabbé. 'Willen we een leefbare maatschappij dan moeten we het onrecht blijven bestrijden, waakzaam zijn'. Het is voor Jeroen Krabbé niet de eerste keer dat hij de herdenking bijwoont. Als kind was hij er samen met zijn ouders en later nam hij zijn eigen jongens mee.

Ondertussen lopen we de kerk uit naar het Jonas Daniël Meijerplein.

Joke Koningh, voorzitter Comité Herdenking Februaristaking 1941, opent de bijeenkomst en geeft eerst Jeroen Krabbé en vervolgens de 23-jarige dichter/schrijver Gershwin Bonevacia het woord. Bonevacia kent de verhalen over het verzet en de Februaristaking. 'Ik ben van na de oorlog en ik hoop dat ik kan blijven zeggen: ik ben van ná de oorlog!'

Om vijf uur, de klokken luiden, begint het defilé en jong en oud leggen tientallen kransen en bloemstukken aan de voeten van De Dokwerker; het stoere beeld van een man die met wijd gespreide armen, de mouwen opgestroopt en het hoofd trots opgericht symbool lijkt te staan voor kracht en doorzettingsvermogen.

Ik denk aan Frans Timmermans, onlangs te gast bij Eva Jinek. Timmermans (eurocommissaris en eerste vice-voorzitter van de commissie Juncker) hield een gloedvol betoog over de kracht en de noodzaak van samenwerking binnen de Europese Unie. 'Als we denken dat we het alleen kunnen, komen we van een koude kermis thuis. We hebben nog nooit zo lang in vrede geleefd'.

Na afloop schiet ik loco-burgemeester Laurens Ivens nog even aan. Dit is zijn vijftiende herdenking en zijn tweede keer met ambtsketen. 'Zelden zag ik in mijn functie als loco-burgemeester zoveel teleurgestelde gezichten' glimlacht Ivens begripvol. 'Men hoopte op de komst van burgemeester Van der Laan'. Vindt Ivens herdenken belangrijk? 'Zeker, herdenken is nodig, juist nu! Maar eigenlijk zeg ik dat ieder jaar'.

De laatste drie woorden in de toespraak van Jeroen Krabbé blijven me bij. Krabbé: WAAKT!!! WAAKT!!! WAAKT!!!

Uit: Haarlems Dagblad 27-2-2017

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie