Stelling tegen grondgeluid

28 februari 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

Badhoevedorp wil strijd aanbinden met hedendaagse vijanden

De Stelling van Badhoevedorp, een groene barrière rondom en in het dorp die de hedendaagse vijanden grondgeluid en (ultra)fijnstof moet tegenhouden. Het liefst morgen nog zou Vereniging Dorpsraad Badhoevedorp (VDB) de eerste boom ervoor planten.

Frans Witteman

Dat een robuuste groene buffer geen overdaad is blijkt nu al. In hoog tempo worden in het Wandelbos vele honderden bomen gekapt voor de aanleg van de woonwijk Quatrebras en dat leidt tot toename van grondgeluid in het dorp. Het is nog maar het begin zo wordt gevreesd, want als straks ook de oude A9 is verdwenen en daarmee ook de beplanting op het talud van het dijklichaam en de geluidsschermen, dan krijgt ook het noordelijk deel van het dorp het voor de kiezen. De nieuwe A9 ligt veel lager in het landschap dan de huidige en kan daardoor het grondgeluid vanaf Schiphol niet tegenhouden.

Grondgeluid is het (laagfrequent) geluid van grondgebonden activiteiten. Op Schiphol wordt dat veroorzaakt door het starten, landen, taxiën en proefdraaien van vliegtuigen. Het baangebruik zal nog toenemen en daarmee dus ook het grondgeluid, ziet VDB-voorzitter Anne Marie Kamevaar. Zij wil dat grondgeluid op de kaart komt. "Er is in Badhoevedorp in 2011 en 2013 minimaal gemeten. Een deugdelijk onderzoek naar grondgeluid dat vanaf Schiphol komt is nog nooit gedaan", weet ze. "In Hoofddorp wel en daar wordt ook nog eens anders gemeten dan bij ons. Het boerenland langs de IJweg vol ligt met aarden ribbels. Bedoeld om het geluid met tien decibel te reduceren. Er is 5,5 decibel gehaald. Grondgeluid, we hebben er veel last van, is moeilijk te bestrijden omdat er geen regels voor zijn. Je gaat meten, je weet het aantal decibellen maar je kunt er niks mee. Daar moet verandering in komen. Wat wij zeggen is: stop met die onderzoeken en ga zoeken naar oplossingen. Helaas dringt onze smeekbede maar slecht door."

Een oplossing die VDB zelf bedacht heeft is de Stelling van Badhoevedorp. Voor de bewoners een beschermende groene muur met een bereikbaar, beleefbaar en toekomstbestendig landschap met aaneengesloten groen en met voldoende wandelmogelijkheden ter compensatie van het verdwijnen van het Wandelbos. Kamevaar: "Het belang van wandelmogelijkheden is groot. Mensen moeten langer thuis blijven wonen en het liefst fit en vitaal. Dat bereik je door goed te bewegen. Hoe meer wandelmeters, hoe gezonder." Voor de bekostiging van de omlegging van de A9 moeten woningen worden gebouwd en dat gaat ten koste van veel groen in het dorp. "Veel van de aanleg van nieuw groen is uit de plannen verdwenen. En voor het terugplanten van het overblijvende compensatiegroen wordt een perspectief van twintig jaar gehanteerd. Dat is een hele generatie", verzucht Kamevaar.

In een poging het Wandelbos te redden is Badhoevedorper Alex van der Velden een petitie gestart. Naar eigen zeggen was het hem een beetje ontgaan dat het bos voor een groot deel zou verdwijnen. De ecoloog en faunabeheerder komt regelmatig in het park. "Ik zie dan beschermde vogels als de zilverreiger en de ijsvogel. Het is er om te huilen. De gemeente heeft voor 609 bomen een kapvergunning afgegeven. In werkelijkheid verdwijnt er veel meer, want een boom is pas een boom bij een stamdikte van 20 centimeter. Alles wat dunner is wordt niet meegerekend. Het is over en uit voor dat prachtige stuk natuur." Een bezwaarschrift indienen tegen de kapvergunning had geen zin, weet hij. "Slechts mensen die op minder dan 150 meter van het bos wonen konden bezwaar maken. Heel vreemd, niemand woont er zo dicht bij." Het VDB-bestuur kent het argument en snapt er ook niks van. "De gemeente zelf zegt dat de verzorgingsstraal van het wijkpark, voorheen Wandelbos, 800 meter is. Die 150 meter slaat dus nergens op."

Ivo Wierda woont met veel plezier in Badhoevedorp en wil dat graag blijven doen. Daarom denkt hij samen met een werkgroep van de dorpsraad mee over oplossingen tegen grondgeluid. Hij is ervan overtuigd dat hoe dichter je bij de bron zit, hoe beter je het geluid kan reduceren. Uiteindelijk is het een combinatie van maatregelen die er voor kan zorgen dat de geluidsbelasting in Badhoevedorp kan verminderen. Naaldbomen met hun specifieke ondergrond en ondergroei kunnen daarin een hele grote rol spelen. Als voorbeeld van een gemiste kans waarin de combinatie van maatregelen had kunnen worden toegepast noemt hij Park Buitenschot. "De geluidsribbels bij Hoofddorp zijn harstikke kaal. Plant ze vol met naaldbomen. Ze blijven zomer en winter groen, absorberen en breken geluid uitstekend. Net als de zachte bodem In een naaldbos wordt geluid gedempt. Het is er altijd heel stil. Waarom zou je dit eerst in een rekenmodel moeten kunnen doorberekenen om aan te nemen dat het zo is. Iedereen die wel eens in een groot naaldbos heeft gelopen weet dat het er stil is. Zwaartekracht was er toch ook al voordat Newton de theorie erachter bedacht?" Volgens Wierda is een naaldbos ook heel goed mogelijk aan de binnenzijde van de omgelegde A9, de zogeheten buik. Ten westen van de Sloterweg komt Veldpost met sportvelden. Ten oosten van deze weg is op het gebied van groen nog van alles mogelijk. "Ook in dat binnengebied, de buik, kan een naaldbos komen. Een bos, tevens als gebruiksgroen waar gewandeld kan worden en waar aan de binnenzijde ook ruimte is voor een fruit-en groentetuin waardoor de jeugd leert over bos, natuur en voedsel kweken. Mooier kan toch niet, zou je zeggen?" Hij weet dat bepaalde gemeente ambtenaren er anders over denken. "Naaldbomen zouden het niet goed doen in deze ondergrond, zouden uitheems zijn, zijn enkele gehoorde argumenten. Dan zeg ik: nou én. Wat is nou inheems in deze polder? De hele polder is als voormalige binnenzee inheems. Daarnaast staat Badhoevedorp vol met particulieren naaldbomen die het uitstekend doen. Pak alles aan wat grondgeluid kan tegenhouden. Inheems of niet."

De Stelling van Badhoevedorp sluit aan bij de oorspronkelijke plannen voor een 'monumentaal groen landschap' en verbindt (deel)projecten die in dit gebied worden uitgevoerd of ontwikkeld tot een samenhangend geheel. Het grote aantal partijen, met verschillende grondposities en verschillende belangen, vereist volgens de dorpsraad niet alleen netwerkontwikkeling en samenwerking. "Voor realisatie van de Stelling is gezamenlijke ontwikkeling van het gebied een voorwaarde. Het is een kans om nu te investeren in innovatieve, gezonde en duurzame gebiedsontwikkeling en zo toekomstige en voorzienbare verslechtering van de kwaliteit van de leefomgeving te voorkomen."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie