Opening tentoonstellingsseizoen Kunstfort bij Vijfhuizen

13 maart 2017 om 00:00 Nieuws

Het Kunstfort bij Vijfhuizen opent 2017 met een grote schilderijententoonstelling van Erik Andriesse (NL, 1957 - 1993) in de historische Genieloods. In het fort maakt Rijksakademie-alumnus Tamar Harpaz (Israël, 1979) een installatie met geluid en alledaagse objecten.

De opening is op zondag 19 maart, met openingswoord om 15.30 uur gevolgd door muziek uit Erik Andriesse's collectie, gedraaid door Arif.

In Erik Andriesse - Dode Dierentuin vereeuwigt de legendarische schilder de ontembare natuur: een mysterieus gezelschap van zonnebloemen, amaryllissen, vogelskeletten en apenschedels bevolkt de Genieloods van het fort.

'De Dode Dierentuin'

In de jaren 70 en 80 is Andriesse onderdeel van een generatie kunstenaars die zich opnieuw richt op de schilderkunst - vol energie, met verf en kwast in de handen. In politiek en klimatologisch turbulente tijden, toen en vandaag, confronteert hij ons met de kracht van de natuur. Maar in zijn werk ligt ook een mogelijke toekomst: een vervreemdende realiteit waarin dieren en planten terug naar ons kijken, en een door de mensheid verwoeste aarde allang verlaten hebben.

De virtuoze kunstenaar overlijdt op 35-jarige leeftijd, maar heeft dan al naam gemaakt. Oud-Stedelijk directeur Wim Beeren is groot liefhebber en het Van Goghmuseum organiseert in 1988 een solotentoonstelling. Maar Erik Andriesse toont zijn werk ook op ongewonere plekken, waaronder twee forten. Tegenwoordig is zijn oeuvre vertegenwoordigd in diverse museale en private collecties. Uit de laatste groep presenteert het Kunstfort een selectie van zelden getoond werk. Spectaculair is het iconische werk De Dode Dierentuin dat jarenlang in dierentuin Artis heeft gehangen.

Geluidsinstallatie van Tamar Harpaz - March Madness

In het fort reageert Tamar Harpaz op de betonnen structuren van het monumentale gebouw. Met behulp van geluiden en alledaagse objecten transformeert ze iedere kamer tot een 'instrument'. Tezamen vormen de ruimtes een spookachtig orkest van klanken, lichten, verbindingen en glasscherven. Het pulserende geluid van slaande trommels en het waaien van de wind echoot door de historische gangen, alsof het fort voor eeuwig achterna gezeten wordt door haar vroegere militaire bestemming. March Madness suggereert de voortdurende aanwezigheid van het militaire, zonder te onthullen waar dit 'm precies in zit.

Te zien van 19 maart t/m 4 juni 2017

Openingstijden:

Ma,di,wo 10.00-17.00 uur

Vr, zat, zon 13.00-17.00 uur

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie