Jongeren vinden (bij)baan ook via andere wegen

13 april 2017 om 00:00 Algemeen

HOOFDDORP Haarlemmermeer neemt al heel wat jaren een bijzondere positie in zodra het gaat om het aantal banen en de werkloosheidcijfers. Banen zijn er, mede door Schiphol, heel veel. Het percentage werkzoekenden is lager dan landelijk. Maar waarom de banenmarkt afgelopen dinsdagavond zo weinig bezoekers opleverde, blijft gissen.

Alle ingrediënten voor veel belangstelling waren er overigens wel in de hal van het Cultuurgebouw in Hoofddorp. Er waren meer aanbieders uit 'de markt', het aanbod was breder (zoals bedrijven, opleidingen en uitzendbureaus) en er waren veel folders en gadgets zoals pennen, waterbekers en zelfs lekkere hapjes. Toch waren er in vergelijking met vorig jaar minder bezoekers uit de doelgroep 16 tot 27 jaar.

"Wellicht dat de datum een rol speelt," probeert Nicky Faroque het. Zij is hoofd communicatie en is met veel informatiemateriaal aanwezig voor MBO College Airport/MBO College Amstelland (vallend onder ROC Amsterdam). "Er zijn al diverse voorlichtingsmomenten geweest en leerlingen moeten al voor 1 april een keus hebben gemaakt voor hun (vervolg)opleiding. Dan komt deze markt voor hen wellicht net iets te laat." Haar tafel met folders blijft daarom opvallend vol.

Net zoals die bij de buren, van de vertegenwoordigers van de Protestants Christelijke Stichting Ouderenzorg Haarlemmermeer PCSOH (biedt wonen, zorg en welzijn aan ouderen in en rond haar zorgcentra). Ook zij zijn verrast, want er zijn banen genoeg in de zorg. "Wellicht dat de negatieve berichten jongeren afschrikken. Dat zou een verklaring kunnen zijn," wordt ook hier gezocht naar een verklaring. Maar dat verklaart nog niet waarom het bij bijna iedereen rustig is. "Tijdstip van de avond dan? Jongeren komen laat thuis en hebben dan geen zin meer om erop uit te gaan voor een (bij)baan?"

Bij de kraam van HMSHost, voor werken in de horeca op Amsterdam Airport Schiphol, is het iets drukker. "Veel jongeren weten al heel goed de weg te vinden via websites en sociale media. Al kun je je afvragen of zij ook weten dat ze via HMSHost aan Beroeps Begeleid Leren kunnen doen. Zeg maar werkend leren."

Bij Manpower wijzen ze op de opbloeiende economie en de groei van het aantal vacatures. En de vele mogelijkheden die er nu al zijn om daar je weg in te vinden. En voor wie daar moeite mee heeft, zoals de 19-jarige Santos Musoke uit Oeganda, is er nog Track the Talent, van MeerWaarde. Een speciaal traject voor de doelgroep waarbij je in een groep van 10 één keer per week een bedrijf bezoekt voor het volgen van een workshop of training. Tijdens zo'n traject ontdekken de deelnemers hun talenten en maken ze kennis met het bedrijfsleven.Voorwaarde is wel, aldus Rachelle Paalvast en Simone Duin, dat wie meedoet, ook meedoet. Dus op tijd komen, je kwaliteiten inzetten, goed om je heen kijken en laten weten wat je er van vindt. Dit jaar zijn er nog twee startmomenten. In mei en in oktober. Voor die in mei (start de 9e) aanmelden voor 21 april. Zie wwwtrackthetalent.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie