Maar één uit drie

30 mei 2017 om 00:00 Sport

Hoofddorp Pioniers staat nog vierde

HOOFDDORP Hoofddorp Pioniers heeft 'maar' één van de drie wedstrijden uit het drieluik tegen De Glaskoning Twins in winst kunnen omzetten. Na een 2-1 en 4-5 verlies, werd het zondag in Oosterhout 9-14. Hoofdcoach Dè Flanegin moest daar wel vier werpers voor inzetten.

Die winst in Noord-Brabant was hard nodig. Niet alleen vanwege de positie op de ranglijst waar een vierde plaats verdedigend moet worden. Maar meer nog vanwege de negatieve reeks die Pioniers leek op te bouwen tegen Twins. Eerst was er die dondermiddag in Oosterhout met een 2-1 verlies, daarna volgde zaterdag thuis in Hoofddorp een toch wel onverwachte 4-5 in 11 innings. Daar op zondag nog een nederlaag aan toevoegen zou van Twins een regelrechte angstgegner maken. Niet onbelangrijk detail namelijk: Twins staat onderaan en heeft al haar punten binnen gehaald tegen Hoofddorp Pioniers. Een gedachte waar Flanegin moeilijk mee kan leven.

Winnen was dus de opdracht en dat gebeurde. Al ging dat niet zonder slag of stoot. Geheel tegen de planning in, kwam Twins al in de eerste inning op een 1-0 voorsprong, maar die kon in de 4e inning omgezet worden in een 1-6 voorsprong. Twins sloeg echter in inning 5 meteen terug met 6 punten, waardoor Flanegin al het ergste ging vrezen.

Mede met dank aan de werpers Keur, Jamoena, Wassink en Wicklert werd het alsnog een prettige terugreis voor de Hoofddorpers, want na 9 innings stond er een eindstand van 9-14 op het scorebord. De winst maakte de teleurstelling van de twee eerdere wedstrijden maar gedeeltelijk goed.

"Van onderschatting was totaal geen sprake", laat Flanegin desgevraagd weten. "Want we weten dat Twins echt wel kan honkballen. Maar het wilde gewoon niet lukken aan slag. En", zo eerlijk is hij ook, "er werden bij de thuiswedstrijd gewoon teveel fouten gemaakt. Een bal zo aangooien zoals nu gebeurde, hoort gewoon niet thuis op dit niveau." Hij denkt dan specifiek aan een moment in inning 4 toen Twins 3 punten kon scoren en waar de basis werd gelegd voor de uiteindelijke 4-5. Flanegin kon op dat moment zijn teleurstelling even niet onderdrukken en liet dat de dug out duidelijk weten. "Soms is dat even nodig", zegt hij achteraf. Het leverde die dag niet de gewenste winst op, die kwam wel een dag later. De Hoofddorpers blijven daardoor op de vierde plaats staan die recht geeft op deelname aan de play-offs, want concurrent DSS verloor haar drie wedstrijden tegen Neptunes.

De volgende tegenstander is HCAW die vier punten boven Pioniers staat. Zaterdag is de thuiswedstrijd om 14 uur in Park 10.

"Dan moeten we echt uit een ander vaatje tappen", laat Flanegin weten die goed te spreken is over zijn pitchers, maar minder over het aantal honkslagen. Alsof er een soort druk licht op de slagman. "Soms lukt het om de knuppels los te krijgen en dan slaan ze de ene hit na de ander. Maar er zijn momenten dat ze zichzelf te veel onder druk zetten. Dan raak je de bal wel, maar niet goed genoeg. Ontspannen, dat moeten ze. Dan komen de honkslagen wel."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie