Officiële opening van duurzaam gerenoveerde sporthal

31 mei 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

Vespohal is van

historische en emotionele

waarde voor Nieuw-Vennep

Désirée van Ommen

NIEUW-VENNEP

De Vespohal, de multifunctionele sporthal voor Nieuw-Vennep, is sinds de opening in 1969 een begrip in Nieuw-Vennep. Het is door de jaren heen de thuishaven geweest van veel verschillende lokale sportverenigingen. Maar er werden ook popconcerten gegeven en succesvolle evenementen georganiseerd. Na jarenlange leegstand en verval is de Vespohal helemaal gestript en opnieuw herrezen. Vandaag de dag is het een pand met allure.

Ben Perdaan, bestuurslid Stichting Sporthal Nieuw-Vennep: "In het najaar van 2016 woedde er onverwachts een brand in de hal die al jaren leegstond. Vernielingen, stukgeslagen ramen, bekladding met graffiti. De Vespohal werd jaren geteisterd door extreem vandalisme en leek een bouwval. Maar de hal moest hoe dan ook bewaard blijven voor Nieuw-Vennep vanwege de historische waarde vonden veel Vennepers. We waren als Stichting al acht jaar in touw om te onderzoeken hoe we de hal konden redden en een nieuwe bestemming konden geven. Het kostte veel energie en inspanning. En toen het bijna zover was om te renoveren, leek het alsof alles voor niks was geweest."

Houten tribune

Venneper Rob Landman (52) heeft jarenlang in het eerste elftal gespeeld van Korfbalvereniging KIOS. "Direct bij de opening was KIOS een van de gebruikers van de Vespohal. Elk jaar van oktober tot maart was de hal ons thuishonk. Ik weet nog hoe ik elke zaterdag vanaf 12 uur in de middag tot 's avonds laat daar te vinden was. De Vespohal herinnert mij aan mijn jeugd én korfbal. De Vespohal maakte deel uit van mijn sociale leven. Er was een houten tribune met banken en de speelvloer was ook van hout. Deze bevond zich in een soort kuip. Bij elke wedstrijd zat de hele tribune dan vol mensen. Meestal was er ook een dweilorkestje aanwezig. Het leefde er, was supergezellig. Een bijzondere sfeer. En vanuit de bar boven kon je door grote ramen mooi op de speelvloer kijken waar het gebeurde. Op een gegeven moment was de hal verouderd en ontstonden lekkages. Toen de Estafette gebouwd werd, verhuisden alle verenigingen naar de Estafette. Ook KIOS. Ik herinner me ook de beheerder, meneer Gaus. Hij was er altijd. De Vespohal en meneer Gaus werden door iedereen in één adem genoemd."

Sport Reaal

In de Vespohal werd jarenlang gebadmintond en gehandbald. Maar ook de honkbal- en basketbalvereniging maakten gebruik van de hal. En nog meer verenigingen. En dan was er ook de bekende voetbalcompetitie elke zondagavond van 7 tot half 11 van Sport Reaal. Bedrijventeams gingen dan het voetbalduel aan en na afloop samen aan de bar. Perdaan: "Ik heb er zelf ook zeker 15 jaar gevoetbald. De hal had een super vloer in vergelijking met de kunststof vloeren in de meeste andere hallen. Hij gleed lekker en had een goede veerkracht. Met het Herbert Vissers College kreeg ik daar destijds ook gymles. Er waren veel gymattributen zoals ringen, touwen, matten en bokken. Maar de beste gymles, was gewoon een les waarin gevoetbald werd."

Midwinterfestival

Landman memoreert naar het Midwinterfestival, dat jaarlijks traditiegetrouw plaatsvond tussen kerst- en nieuwjaar. Het was the place to be voor de jeugd! "Je kon er van alles doen." Het was begin jaren '70. "Vrijwilligers die belangeloos meewerkten. De betrokkenheid binnen Nieuw-Vennep is altijd groot geweest," aldus Perdaan. "Best uniek. Vennepers ontmoetten elkaar in De Krim, de sportkantine in de Vespohal. Dit had ook wel wat weg van een café. Er werd ook muziek gedraaid en je kon er biljarten. Ook de biljartvereniging was thuis is de sporthal."

Tijdens het Midwinterfestival waren er allerlei sportieve activiteiten waaraan deelgenomen kon worden. Maar de Vennepse jeugd kon er ook knutselen, proefjes doen met elektriciteit en zelf pannenkoeken bakken. Een echt feest dankzij de inzet van een groot vrijwilligerscorps. Perdaan vervolgt: "Bij beheerder Gaus kon je als particulier of bedrijf de zaal huren. De sporthal was bijna altijd volgeboekt. Maar om de hal te kunnen runnen, was voldoende geld nodig. Daarom werden er ook allerlei nevenactiviteiten georganiseerd om inkomsten te generen."

Opknapbeurt

Op de begane grond bevond zich de kleedruimte. Toen de hal toe was aan een opknapbeurt begin jaren 90, werd er een nieuw gedeelte aangebouwd aan de noordkant. Er kwamen moderne kleedruimtes met nieuwe douches. De tribune verdween en moest plaatsmaken voor extra ruimtes, die verhuurd konden worden. Een sportschool vestigde zich in het pand en er werd sindsdien ook judo gegeven."

Door allerlei projectontwikkelingen waardoor Bedrijvenpark-Zuid wellicht uitgebreid zou worden richting het station, was de kans groot dat de Vespohal op een gegeven moment zou moeten wijken. Verenigingen vonden zo'n tien jaar geleden een nieuw thuis in het nieuwe complex van SportPlaza de Estafette. "Maar toen onverwachts de economische crisis kwam, stagneerde alles, "legt Perdaan uit." Er kwam geen uitbreiding van het bedrijvenpark en de Vespohal werd niet gesloopt. "De hal stond sindsdien wel leeg.".

Nieuwe bewoners

Turnverening SV Pax zou van Zwaanshoek verhuizen naar het nieuw te bouwen Willem-Alexander Complex in Hoofddorp en zocht een tijdelijk onderkomen voor een aantal jaren. Medio 2006 nam de vereniging haar intrek in de Vespohal. Na de verhuizing van de turnvereniging stond de Vespohal langdurig leeg en verpauperde in snel tempo. "Er is overwogen om een Islamitisch partycentrum of multifunctionele evenementenhal onderdak te geven in de sporthal, maar dit ging uiteindelijk niet door."

Eind 2016 werd gestart met de renovatie van de Vespohal. Er was een partij gevonden die de Vespohal met financiële middelen nieuw leven kon en wilde inblazen. Meermaker uit Hoofddorp investeert in duurzame projecten in de Haarlemmermeer. En zo komt het dat de metamorfose van de Vespohal tegelijk ook duurzaam is. Zowel gevel als dak zijn uitstekend geisoleerd, overal is dubbelglas aangebracht en zijn er kunststof kozijnen. En aan de Zuidkant bevinden zich zonnepanelen op het dak. De nieuwe Vespohal is gerealiseerd door medewerking van veel lokale bedrijven.

Vespo-lounge

Sinds een aantal weken draait FreeStyleGymnastic (voorheen gevestigd in een pand in de Boekweitstraat) in het bijzondere pand aan de Oosterdreef. De nostalgische houten vloer die bij iedereen geliefd was, is eruit gehaald en door de architect verwerkt in de voorgevel en bij de entree. "Apetrots." Dat is Edgar Lindeman van FreeStyle Gymnastic. "Het is voor ons als vereniging een enorme sprong voorwaarts in vergelijking met ons vorige pand. Het parcours biedt veel meer uitdaging met obstacle runs. En we hebben nu ook een eigen horecagelegenheid. De Vespo-lounge waar een hapje gegeten en gedronken kan worden. Ook voor sport gerelateerde partijen en vergaderingen kan men hier terecht. De afgelopen weken hebben we al enorm veel aanloop gehad van belangstellende Vennepers."

De officiële besloten opening is vrijdag 9 juni.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie