Schrijfster bezoekt CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45 voor de roman WEEFFOUT

18 juni 2017 om 00:00 Nieuws

In september 2014 is schrijfster Anna Beeftink op wel zeer toevallige wijze in aanraking gekomen met het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45 te Aalsmeerderbrug.

In een restaurant op de Utrechtse Heuvelrug is zij op dat moment aan haar roman aan het werken, een vrouwelijke soldaat moet beschreven worden en hardop vraagt de schrijfster zich af hoe deze er precies uit moet zien.

'Daar loopt ze' zegt haar tafelgenoot. Het blijkt geen grap, op het terras komt een groep vrijwilligers van het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum aan, gekleed in originele uniformen uit de tweede wereldoorlog.

Ze raken met elkaar in gesprek, de vrijwilligers blijken in het kader van de evenementen rond Market Garden op de Ginkelse Heide promotie te maken voor 'hun' museum.

Erg volgt een uitnodiging het museum te bezoeken om voor een juiste beschrijving in het boek kleding, wapens en gebruiksvoorwerpen uit oorlogstijd te bekijken.

Inmiddels is de roman in kwestie af, de titel is 'Weeffout' geworden.

Weeffout is een roman, dus met niet werkelijk bestaande personages, en niet met 'echte oorlogsverhalen.' Dat gezegd hebbende, worden in het boek wel allerlei historische gebeurtenissen uit de vorige eeuw aangehaald (het verhaal speelt in de tijd tussen 1925-1980), met de tweede wereldoorlog als verklaring en achtergrond voor veel handelingen van de hoofdpersonen.

Beslist niet altijd de meest fraaie verhalen en beslist geen 'oorlogshelden', maar veel meer over wat geweld en onzekere tijden met een mens doen.

Weeffout vertelt het verhaal over de levens van drie generaties uit een welgestelde Amerikaanse familie. Over de effecten van tijdgeest en afkomst, de kracht van familiebanden, de gevolgen van huiselijk geweld en oorlogsgeweld. Het verhaal speelt in Nederland en Amerika in de jaren 1925 tot 1995, tegen de achtergrond van gebeurtenissen uit de roerige 20e eeuw.

Weeffout, roman. Anna Beeftink. ISBN 978-94-91826-48-1, Uitgeverij Gelderland. 416 pagina's.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie