27 juni 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

---------- Doorgestuurd bericht ----------

Van:

Datum: 27 juni 2017 om 12:54

Onderwerp: spread materiaal

Aan: Ton Dijkstra

Hoi Ton

Hierbij de materialen voor de spread. De burgemeesters kwamen toch nog met

wat tekstuele aanpassingen en die zijn nu verwerkt.

Ik heb meerdere foto's van Heiligers en Weterings die naar links of naar

rechts kijken.

Er zijn twee 'reserve'-foto's voor onderin de pagina.

Succes met de opmaak.

Groet

Jos

--

Het wordt een nog sterkere gemeente

Jos van Rooijen

De afgelopen maanden is via HCnieuws en InforMeer regelmatig aandacht besteed aan de fusieplannen tussen de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude en de gemeente Haarlemmermeer. Daarin ging het onder meer over het proces zelf en de eerste ontmoetingen tussen beide gemeenteraden. Vandaag een dubbelinterview met beide burgemeesters, nadat op 19 juni een nieuwe mijlpaal is bereikt: Gedeputeerde Staten besloot toen dat zij de minister positief zal adviseren over de voorgenomen fusie.

Daarmee is een nieuwe belangrijke stap gezet richting nieuwe gemeente met ongeveer 152.000 inwoners, 31 kernen en een oppervlakte van ruim 20.000 hectare. Geplande startdatum: 1 januari 2019.

Waarom juist een fusie met deze gemeente?

Pieter Heiliegers kan daar kort over zijn: het is een optelsom van heel veel factoren. En er is een duidelijk startpunt: het waardeprofiel dat in samenspraak met de bewoners van zijn gemeente is gemaakt. Daarin staan onder meer de sterke punten van de eigen gemeente en de wensen voor de nieuwe gemeente. Een soort toptien wensenlijst dus.

"In die lijst staat 'groen' op nummer één en Haarlemmermeer heeft veel groen (denk aan de Groene Weelde) en er komt nog meer groen bij (zoals Park 21). Qua organisatie en ambtelijke apparaat is Haarlemmermeer een degelijke gemeente. De financiële positie is goed en daardoor zal er (financieel) ruimte zijn om te investeren in onze vijf kernen. De gemeente heeft heel veel ervaring in het omgaan met meerdere kernen in één gemeente. Dan is er nog de groep agrariërs die de nodige verwantschap zal voelen met de agrariërs uit Haarlemmermeer. En niet onbelangrijk voor onze inwoners: door de schaalvergroting is de verwachting gerechtvaardigd dat de woonlasten voor onze inwoners naar beneden gaan."

"Tot slot, op dit punt: Haarlemmermeer heeft zich altijd neutraal opgesteld in de discussie tussen Amsterdam en Haarlemmerliede en Spaarnwoude zodra het ging om de Amsterdamse wens tot gebiedsuitbreiding."

Waarom Haarlemmermeer mee wilde doen aan een fusiegesprek?, overdenkt Theo Weterings de vraag even hardop. "In de eerste plaats vanwege hetzelfde waardeprofiel. Als je dat als Haarlemmermeer doorleest, dan zie je heel veel terug van de wensen en beleidsvoornemens van je eigen gemeente. Zo van 'maar dat willen wij ook'. Aandacht voor groen, een goede relatie met je inwoners en met respect omgaan met de veelkernigheid, om maar een paar zaken te noemen. Als we dan uitgaan van onze eigen kracht, hoe we het op dit moment doen op lokaal gebied en de vele taken die op ons als gemeente af komen - dan mag je niet je rug toekeren naar een kleine gemeente waarvan je ziet aankomen dat die al die taken niet aan kan. Als wij het voor 26 kernen kunnen, dan ook voor 31."

"Vervolgens: Er ligt nu eenmaal een opdracht tot schaalvergroting. Haarlemmerliede en Spaarnwoude en Haarlemmermeer vormen samen een nog grotere gemeente in deze regio, waardoor je een nog belangrijker rol kunt spelen zodra het gaat om regionale samenwerking. En over dat groen: er onstaan zowel in noord-zuid richting als in oost-west richting twee prachtige groene buffers."

Wat worden bewoners er beter van:

Voordat Heiliegers daarop ingaat, wil hij eerst nog kwijt hoe groot de betrokkenheid is van zijn inwoners bij dit fusieproces. Los nog van hun betrokkenheid bij het lokaal bestuur in het algemeen. Die betrokkenheid is groot, is zijn compliment. Dat merkt hij tijdens het spreekuur, tijdens officiële bijeenkomsten en als hij, bijvoorbeeld, boodschappen doet in zijn gemeente waar hij ook woont.

Dat vindt hij ook zo prettig aan zijn kleinere gemeente: die korte lijnen, het bereikbaar zijn voor je inwoners. Aanspreekbaar zijn. Ook al zijn er momenten dat 'je er even niet kunt zijn'. Hij verwacht dat dat in een grotere gemeente toch anders ligt.

Dan de vraag zelf. "De bewoners worden er qua organisatie en bereikbaarheid van de gemeente niet slechter van. Er komt immers een gemeenteloket waardoor de afstand inwoner-gemeente zo klein mogelijk blijft, en er kan al heel veel digitaal."

Vervolgens wijst hij op de grootte van de nieuwe ambtelijke organisatie. Zelf verwacht hij dat de dienstverlening daardoor veel meer body heeft in vergelijking met de huidige situatie. En hij wijst nog even naar zijn reactie over het groen en de financien.

"Bewoners zijn al tevreden en die worden nog tevredener."

Weterings herkent veel van die betrokkenheid, ook al beseft hij ook wel dat een inwoner uit het zuidelijk deel van de polder minder heeft met een fusie met Haarlemmerliede en Spaarnwoude dan een inwoner van Zwanenburg. De fysieke afstand is zoal anders, en Halfweg en Zwanenburg noemen zich niet voor niets al jarenlang duodorpen.

"Maar", zegt hij ook zodra het gaat om betrokkenheid, "het herindelingsbesluit leverde maar liefst 200 reacties op. Er zijn bestemmingsplannen die minder reacties geven."

Dan over het punt bereikbaarheid en aanspreekbaar zijn, waar collega Heiliegers het over had. Ook hij wil optimaal bereikbaar en aanspreekbaar zijn en net als zijn collega de rol van burgervader op zich nemen. Maar - er zijn wel heel veel inwoners en heel veel kernen. "Gelukkig weten de inwoners, ook de jongere, mij goed te vinden. Via brieven, telefonisch en, ja ik ook, tijdens het boodschappen doen. Dat wordt in de nieuwe situatie echt niet anders."

Over de voordelen voor de inwoners van Haarlemmermeer kan hij kort zijn, want daar heeft hij bij vraag 1 al antwoord op gegeven. "Het wordt een nog sterkere gemeente. Dat vooral."

Hoe ziet uw toekomst er uit:

Heiliegers heeft daar uiteraard al over nagedacht. In de afweging teruggaan naar het bedrijfsleven of actief blijven binnen het openbaar bestuur, wordt het het openbaar bestuur. In de rol van burgemeester. Dienend kunnen zijn in de maatschappij en de menselijke factor binnen het werk zijn belangrijke drijfveren. Of hij solliciteert naar de burgemeestersfunctie van de fusiegemeente? "Dat is nu niet aan de orde voor mij. Wat ik wel zeg, is dat Haarlemmermeer een uitstekende burgemeester heeft."

Weterings heeft er ook over nagedacht. Het resultaat is duidelijk: burgemeester zijn vindt hij nog steeds een uitdagende functie en hij heeft plezier in zijn werk. Hij heeft de ambitie om verder te gaan binnen het openbaar bestuur, dus ook als burgemeester. "Ik ga zeker solliciteren. Het is een hele mooie gemeente om voor te werken."

Wat gaat u nog het meeste missen:

Het is een vraag die voor beiden moeilijk te beantwoorden is, want het is nog niet zover. Toch willen ze wel een poging doen, zo ver vooruit kijken en doen alsof ze niet terugkeren als burgemeester van de fusiegemeente.

Heiliegers antwoordt al snel: de persoonlijke contacten.

Dan Weterings. Hij vindt dit de moeilijkste vraag. "Wat ik nog meer zal gaan waarderen is die unieke combinatie van veel kernen met ieder zijn eigen karakter die samen één gemeente vormen. Met daarin Schiphol die je maakt tot een belangrijke economische kracht. Met een kern als Hoofddorp die je gerust een stad mag gaan noemen. En dat straks met 31 kernen. Dat ga ik nog meer waarderen."

Het vervolg:

Tot zover de burgemeesters Pieter Heiliegers en Theo Weterings die de komende maanden elkaar nog regelmatig spreken in verband met de fusie. Voor hen, de ambtelijke organisatie en de gemeenteraden, staan nog de nodige mijlpalen te wachten. Zoals 1 januari 2018: de ambtelijke fusie.

November 2018: de start van de nieuwe gemeenteraad, met als een van de eerste taken het opstellen van een profiel voor een nieuwe burgemeester.

Dan 31 december 2018: het ontslag voor beide burgemeesters.

Vervolgens 1 januari 2019: hét fusiemoment voor beide gemeenten en daarmee de start van de nieuwe.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie