Extra geld voor armoedebestrijding onder kinderen

27 juni 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP De gemeente heeft vanaf dit jaar 529.000 euro per jaar extra te besteden aan de bestrijding van armoede onder kinderen en jongeren. Dat heeft wethouder Ap Reinders van Sociale Zaken dinsdag bekendgemaakt tijdens het wekelijkse persgesprek.

De ruim vijf ton komt doordat staatssecretaris Jetta Klijnsma eerder dit jaar 100 miljoen euro extra beschikbaar stelde voor armoedebestrijding bij gezinnen met kinderen. Daarvan gaat 85 miljoen naar de gemeenten.

In Haarlemmermeer wonen naar schatting zo'n 1900 kinderen in arme gezinnen. Volgens wethouder Reinders neemt dat aantal ondanks het economisch herstel nog altijd toe. Sommige gezinnen hebben zulke torenhoge schulden dat ze vaak nog jarenlang in armoede leven. De gemeente heeft een pakket aan maatregelen om kinderen financieel te helpen toch mee te doen aan allerlei activiteiten.

Zo wordt het meedoen aan sport of culturele activiteiten financieel gesteund. Gezinnen kunnen ook geld krijgen voor de aanschaf van een noodzakelijke computer. Dat bedrag is wel verlaagd, omdat computers goedkoper zijn geworden. Ook is er financiële hulp voor schoolreisjes, sportkleding en ouderbijdragen. Het college wil met de extra bijdrage van het Rijk de hulpbedragen verhogen.

Naast het budget voor kinderen en jongeren geeft de rijksoverheid de komende twee jaar ook 19.000 euro per jaar voor armoedebestrijding onder ouderen. B en W willen dat geld gebruiken om het bestaande hulpaanbod beter bij de doelgroep onder de aandacht te brengen. Ouderen die niet rond kunnen komen, kunnen overigens een beroep doen op het bestaande hulpaanbod.

Wethouder Reinders zei dinsdag blij te zijn met het extra geld voor armoedebestrijding. Uit onderzoek blijkt echter dat nog lang niet alle arme gezinnen gebruik maken van de bestaande regelingen. Reinders heeft met de gemeenteraad afgesproken dat tenminste de helft van de geregistreerde gezinnen gebruik zou moeten maken van de regelingen voor gezinnen met een smalle beurs.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie