De ontdekking van Oostbroek - zaterdag 9 september

8 augustus 2017 om 00:00 Nieuws

Op zaterdag 9 september pakt Utrechts Landschap uit op landgoed Oostbroek in De Bilt. Van 11.00 - 16.00 uur is Huize Oostbroek deels opengesteld en geven gidsen rondleidingen over het landgoed. Er is een gezellige streekmarkt rond 't Winkeltje van Oostbroek. Met kraampjes vol streekproducten, een patat en ijskraam en een knutselkraam. Daarnaast kunnen kinderen zich inschrijven voor de muziekvoorstelling van Krulmuziek; 'Boeffie trommelt'.

Boeren, burgers en … monniken. De geschiedenis van landgoed Oostbroek begint in het jaar 1122. Bisschop Godebald liet in dat jaar de Kromme Rijn afdammen bij Wijk bij Duurstede. De rivier veranderde in een kleine stroom, waardoor het makkelijker werd om de waterhuishouding in het nog altijd moerassige gebied te regelen. Zo konden de monniken het gebied rond de Kromme Rijn omvormen tot landbouwgrond en stichtte de bisschop een Benedictijner klooster, waar nu in Huize Oostbroek(1887) het kantoor van Utrechts Landschap is gevestigd. Alles wijst nog op de vroegere aanwezigheid van de monniken. Bezoek de eigentijdse kloostertuin, de hoogstamboomgaard en zie langs de kloostermuur het leifruit groeien. Ook een kruidentuin met vlindertuin ontbreekt niet. Vrijwilligers van Utrechts Landschap beheren op nostalgische wijze de kloostertuin.

Programma zaterdag 9 september

11.00-16.00 Streekmarkt met kinderactiviteiten rond 't Winkeltje van Oostbroek

11.30 uur Excursie over het landgoed 'De rol van bomen in mythen en volksgeloof'

12.30 uur Wandelexcursie; de geschiedenis van het landgoed en bijzondere natuur

13.00 uur Kindervoorstelling in huize Oostbroek: Boeffie trommelt

13.30 uur Excursie over het landgoed 'De rol van bomen in mythen en volksgeloof'

14.15 uur Kindervoorstelling in huize Oostbroek: Boeffie trommelt

14.30 uur Wandelexcursie; de geschiedenis van het landgoed en bijzondere natuur

Inschrijven voor de wandelexcursies en kindervoorstelling kan via www.utrechtslandschap.nl/activiteiten.

Parkeren is elders geregeld: Op zaterdag 9 september kan er met de auto niet geparkeerd worden op het landgoed, meer informatie hierover vindt u op de website.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie