31 augustus 2017 om 00:00 Activiteiten

Beste redactie,

Bijgaand het persbericht van het Alzheimer Café in Badhoevedorp op 14

september aanstaande.

Zou u in uw komende editie aandacht aan dit Alzheimer café willen besteden?

Bij voorbaat onze hartelijke dank.

Vriendelijke groet,

Alzheimer Nederland, afdeling Amstelland en Meerlanden

Els Hoenkamp

Persbericht

programma Alzheimer Café Badhoevedorp, donderdag 14 september 2017

Levensbeëindiging bij dementie

Wel of niet het leven beëindigen bij dementie? Het is een onderwerp dat momenteel volop in de belangstelling staat. Leonie Vogels, psychologe bij de levenseindekliniek in Den Haag, zal in een gesprek met gespreksleider Marianne Kuntzel de stand van zaken toelichten.

De levenseindekliniek probeert in alle gevallen hulp te bieden aan hen die om euthanasie vragen. Het grote dilemma bij voortschrijdende dementie is echter dat de patiënt op zeker moment niet meer in staat is om zelf aan te geven dat een euthanasie verzoek moet worden uitgevoerd. Bovendien zijn veel artsen niet bereid eutha nasie toe te passen bij mensen in een (ver)gevorderd stadium van dementie. In de praktijk betekent dat dat de artsen euthanasie geven vóórdat de patiënt te dementerend is om te bevestigen dat hij of zij dood wil.

Via de Nederlandse Vereniging Voor een Vrijwillig Levenseinde is het mogelijk om een wilsverklaring met een 'aanvulling euthanasieverzoek bij dementie' uit te breiden. Daarin beschrijft men wat of welke situaties men niet meer wil mee maken. Er wordt echter maar héél incidenteel daadwerkelijk euthanasie gegeven als dat moment daar is. Dan moet de wilsverklaring daarover duidelijk genoeg en het ondraaglijk lijden zichtbaar zijn.

Leonie Vogels zal uitleggen wat de mogelijkheden zijn voor een euthanasie verzoek bij dementie en ze zal de dilemma's bij mantelzorgers en artsen bespreken. Uiteraard is er ruim mogelijkheid tot het stellen van vragen.

Locatie: Zorgcentrum 'De Meerwende', Kamerlingh Onneslaan 131, Badhoevedorp, aanvang 19.30 uur, einde 21.00 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur.

Inlichtingen:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de coördinator van de Alzheimer Café 's Regio Amstelland en Meerlanden, e-mail: inlichtingenac@gmail.com

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplek voor mensen met dementie, jong en oud, familie, mantelzorgers, hulpverleners en overige belangstellenden. U hoeft zich niet van te voren aan te melden, u kunt gewoon binnenlopen. De toegang is gratis en de koffie staat klaar.

Noot voor de redactie:

Voor informatie en vragen kunt u contact opnemen met de coördinator van de Alzheimer Cafés: Jacqueline de Waal, tel. 06-53766851, of met de secretaris van het afdelingsbestuur van Alzheimer Nederland: Jeantien Brugma, tel. 06 23708079

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie