Zondag 24 september, 11 uur

13 september 2017 om 00:00 Nieuws

Het nieuwe seizoen van Muzenforum begint op de laatste zondag van september. Het bekende Nederlandse strijkkwartet met buitenlandse musici, Utrecht String Quartet, bijt het spits af.

De concerten in de burgerzaal van het gemeentehuis staan ook dit jaar in het teken van het veertiende lustrum. Ze zijn al ruim 70 jaar de voortzetting van huisconcerten die in de Tweede Wereldoorlog onopvallend moesten plaatsvinden.

Utrecht String Quartet (USQ) werd opgericht in 1985 door vier musici met een internationaal karakter: violiste Eeva Koskinen werd geboren in Finland, Katherine Routley in Sydney, Mikhail Zemtsov in van Russische oorsprong en Sebastian Koloski komt uit Duitsland.

Het programma bevat werken voor strijkkwartet uit verschillende landen en perioden, maar wel met een zekere stijlovereenkomst. Het concert begint met derde strijkkwartet van de hedendaagse Finse componist Aulis Sallinen. Een thema met variaties is terug te voeren op een Fins volksliedje; origineel, vernieuwend, bontgekleurd en heel toegankelijk.

Dan volgt het derde Strijkkwartet met de toegevoegde naam Voces Intimae van Finlands bekendste componist Jean Sibelius. In dit werk van wisselende gevoelens komt het kleurenpalet van de grote meester volledig tot zijn recht.

Het concert sluit af met het eerste van de drie strijkkwartetten van Pjotr Iljitsj Tchaikovsky uit 1871, geschreven ter bestrijding van de geldzorgen van de componist. Het andante cantabile van dit monumentale werk werd bij de eerste opvoeringen met ontroering beluisterd door Toergeniev en bracht de grote schrijver Tolstoj tot tranen.

Jubileumweekend: save the date

Op zaterdag 25 november is het Open Huis in het Gemeentehuis van Bloemendaal. Er vindt een extra concert plaats met masterclasses door het Dudok kwartet en genomineerden voor het Prinses Christina Concours. Leerlingen van de Bloemendaalse zangschool doen mee en iedereen is welkom.

Stichting Muzenforum organiseert elk jaar van september t/m april acht zondagochtendconcerten in het gemeentehuis van Bloemendaal in Overveen. Bekende musici en soms jong talent treden op in een afwisselend programma van klassieke muziek.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie