28 september 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

--

*Ton Dijkstra*

content-regisseur

023 - 555 59 33

06 - 46 29 59 24

Octopus…

Het was mij niet eerder opgevallen. Maar het plopte opeens binnen. Een octopus en Schiphol. Het overkwam mij, toen mijn oog op een klein krantenberichtje viel. Dat ging over een ecologische zorgboerderij. Een boerderij die niet in Haarlemmermeer ligt maar in het stadsdeel Osdorp te Amsterdam. Het is een oude familieboerderij van voor de eerste wereldoorlog en draagt de naam: De Boterbloem gelegen in de Lutkemeerpolder,en daar ligt begeerlijke grond. Die boerderij is mij niet opgevallen omdat daar een octopus zou verblijven, die beesten hebben niets met het boerenbedrijf. Wel dreigt de boerderij waar ik over las door een octopus te worden verzwolgen.

Een octopus met de naam: Schiphol.

Wat blijkt, de boerderij moet heel veel grond inleveren omdat Schiphol Area Development Company (SADC) er een bedrijventerrein wil vestigen. En het liefst per 1 november. Want Schiphol moet groeien en daar horen van allerlei uitbreidingen bij. Dus 75% van het akkergebied bij de boerderij moet verdwijnen voor gebouwen en drukte. Zowel de boerderij als de omgeving worden ernstig aangetast.

De eigenaresse van de boerderij wil nu naar de rechter om een zaak te beginnen tegen Schiphol en vraagt daarvoor, middels het stukje in de krant, om donaties om de rechtszaak te kunnen betalen. Want er zijn alternatieven waar Schiphol volop kan bouwen.

Ik vind dit heel dapper en ook wat naïef. Want Schiphol heeft, zo ontdekte ik dus, verdraaid veel eigenschappen van een octopus, en die versla je heus niet met een gang naar de rechtbank.

Net als de octopus heeft Schiphol tentakels die zij ver kan uitslaan. En niet alleen inwoners van Haarlemmermeer hebben daar dus mee te maken. Want ook Amstelveen, Aalsmeer, en delen van Amsterdam evenzo.

En net als de octopus, die ooit heel klein begon met zo'n 2 centimeter in de oertijd en daarna steeds verder in grootte toenam, doet Schiphol dit ook. Want in 2019 wordt de luchthaven uitgebreid en in 2023 komt er een nieuwe terminal. Octopussen zijn dan ook succesvolle dieren, een eigenschap die de luchthaven zeker ook toekomt. Wie een octopus bedreigt kan een dot inkt in zijn ogen krijgen waardoor het zicht vertroebeld, en dan rest alleen nog maar de aftocht. De Boterbloem zal bij zijn gang naar de rechter zeker veel, met inkt geprint, papierwerk van slimme advocaten over zich heen krijgen, en het zicht op de zaak kan dan heel vertroebeld worden.

En bij zowel de octopus als Schiphol is de proprioceptie/waarneming eigen lichaamshouding beperkt aanwezig.

Er zijn van andere verontrustende bewoners, betreffende de voortdurende groei van Schiphol, al voorstellen gedaan om de luchthaven te laten verhuizen naar o.a. de Noordzee. Een prima plek voor zowel een octopus dan wel Schiphol. Want wie zo hard wil groeien, die gun je toch het ruime sop.

VrouwSimona 27 september 2017

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie