Headville Skatepark voor jong en oud

28 september 2017 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP Een grote groep jongeren, Stichting Meerwaarde, Maatvast, gemeente Haarlemmermeer, wijkraad Floriande en het bedrijf SkateOn werkten mee om het 1500 vierkante meter grote skatepark te realiseren. "Dit is wel het allermooiste participatieproef project," zei wethouder Marjolein Steffens op 23 september in haar openingstoespraak, "en wat zo belangrijk is, het park is voor iedereen, klein en groot."

Klein en groot is dan ook al actief bezig op de schitterende skatebaan Headviile Skatepark in Floriande. De allerkleinsten op de step, toegerust met helm, rijden de curbs op en af, de skaters en de bmx-fietsers rijden ook over rails en ledges en vliegen af en toe door de lucht.

Zelfs de trap naar het platform waar het openingsritueel, georganiseerd door de jongeren zelf, plaatsvindt, wordt gebruikt. Maar dat de skatebaan er niet alleen is om actief bezig te zijn, maar ook om te relaxen en elkaar te ontmoeten, vertelt de 19-jarige Abel Wijngaarden: "Ik heb van het begin af aan meegedacht over dit project, omdat ik het belangrijk vind dat zo'n voorziening er is. Ik skate graag met mijn vrienden, maar ik kom hier in de eerste plaats om ze te ontmoeten." Ook de 17-jarige Mei Oele komt niet alleen om te kijken: "Ik studeer fotografie, en sportfotografie is mijn hobby. Ik zet mooie actiefoto's op mijn website."

PARTICIPATIE 'Samen met Meerwaarde zijn we zelfs met een bus vol jongeren naar de skatebaan in Purmerend gaan kijken,' vertelt Marja van Wees van de Wijkraad Floriande, "omdat ze daar de grootste skatebaan van Noord-Holland hadden. Bovendien zijn de jongeren in Hoofddorp langs de deuren gegaan om de nieuwe skatebaan te promoten."

Damiaan Winkelman van het bedrijf SkateOn dat de opdracht voor de skatebaan kreeg van de gemeente Haarlemmermeer is zelf ook skater en vertelt: "Van de oude skatebaan die hier stond kon maar een klein gedeelte blijven staan. Bovendien bleek dat de baan nooit goedgekeurd was. De jongens hier in Hoofddorp hadden een plan van eisen gemaakt waarin ze een aantal wensen kenbaar hadden gemaakt, zoals de hoogte van de railtjes en het aantal curbs en ledges. Ja, ik vind dat het resultaat er zijn mag. De samenwerking met alle partijen is uitstekend gelukt." En, zoals wethouder Steffens zegt: "Als meedenken, meepraten en meebeslissen is gelukt, is het project participatieproef."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie