19 oktober 2017 om 00:00 Activiteiten

Beste redactie,

Bijgaand ons persbericht m.b.t. de lezingen en workshop die Indonesië/Bali kenner Aafke de Jong gaat geven in Het Cultuurgebouw tijdens Route 65 Indonesië.

Graag plaatsing in jullie eerst volgende editie.

Bedankt!

Met vriendelijke groet,

Femke Peijnenburg

Marketing & Communicatie | Het Cultuurgebouw

Logo-Cultuurgebouw-met-naam

Bibliotheek | Centrum voor de Kunsten | Poppodium | Theater

Werkdagen: maandag | dinsdag | woensdagochtend | donderdag

Adres: Raadhuisplein 3-9 | 2132 TZ | Hoofddorp

Tel: 023 556 37 00

Website | LinkedIn | Facebook | Twitter | Google Maps

Persbericht

Hoofddorp, donderdag 19 oktober 2017

Danseres, choreograaf, ontwerper en Indonesië kenner Aafke de Jong komt naar Route 65 voor twee lezingen en een workshop

Aafke de Jong is danseres, choreografe, Indonesië deskundige en artistiek directeur. Na haar studie aan de Rotterdamse Dansacademie vertrok zij naar Denpasar (Bali) om daar verder te studeren. Samen met Museum Puri Luksian en een twaalftal Balinese kunstenaars in Ubud richtte zij in 1999 DwiBhumi. DwiBhumi bestaat uit een bevlogen en getalenteerd team van professionals met een grote passie voor het Indonesische eiland Bali. Samen ontwikkelden ze een groot aantal workshops en lezingen op het gebied van Balinese dans, kunst en cultuur. Ook toeristen konden er dagelijks terecht voor een leerzame workshop. DwiBhumi kreeg destijds ook een vermelding in de Lonely Planet Travel Guide. In november komst Aafke naar Hoofddorp voor twee lezingen en een workshop. Voor meer informatie en kaartverkoop zie www.hetcultuurgebouw.nl

Lezing en workshop over Balinese religie en offerandes

Deze lezing op 9 november om 14 uur in Het Cultuurgebouw, gevolgd door optioneel een hands-on workshop om 15.15 uur, neemt je mee naar de kleurrijke en veelvormige tastbare en zichtbare uitingen van een onzichtbare wereld. Het maken en brengen van offerandes is een dagelijkse bezigheid van met name vrouwen op Bali. Tijdens de vele ceremonies op het Hindoeïstische eiland zijn offerandes onmisbaar. Maar waarom worden ze eigenlijk gemaakt? Wat symboliseren ze en van welke materialen worden ze gemaakt? Is er ook ruimte voor de eigen creativiteit van de makers? Uiteraard komen veel verschillende aspecten van de Balinese religie, ook wel Agama Tirta (de godsdienst van het Heilige Water) of Agama Hindu Bali genoemd, ter sprake. Tijdens de workshop die volgt op de lezing maak je kennis met de praktijk van het dagelijks leven op Bali waarin het maken van offerandes een grote rol speelt. Samen maken we onder andere een hoog offer van fruit, bloemen en koek dat op het hoofd gedragen wordt (dit kun je ook zelf proberen!). Ook leer je een aantal eenvoudige offertjes te vouwen van palmblad of andere materialen. Natuurlijk werken we met verse bloemen, vers fruit en vrolijk gekleurde koek! Een kaartje voor de lezing kost € 7,50 en een kaartje voor de workshops kost ook € 7,50.

Lezing Byar!!!! Balinese gamelanmuziek met live muziek

Muziek en dans zijn in veel culturen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Balinese gamelanmuziek is wereldberoemd en heeft menig westers componist beïnvloed. Denk bijvoorbeeld aan Claude Debussy en Steve Reich. Maar ook op Bali zelf heeft gamelanmuziek een revolutionaire ontwikkeling doorgemaakt. Voor zijn relatief kleine oppervlak is Bali erg rijk aan muzieksoorten. 

Bij welke gelegenheden wordt er gemusiceerd? Hoe functioneert een gamelan-orkest eigenlijk en welke rol spelen de verschillende instrumenten?  En misschien nog wel belangrijker: hoe klinkt gamelanmuziek!? Tijdens de lezing op donderdag 23 november om 14 uur in het Duyckercafé in Het Cultuurgebouw wordt er ook live muziek gespeeld en wordt er een demonstratie gegeven van de zogenoemde interlocking speeltechniek, die zo kenmerkend is voor Balinese gamelan. Een kaartje kost € 10,00 en is verkrijgbaar via www.hetcultuurgebouw.nl of bij de kassa in de Passage van Het Cultuurgebouw.

Een correspondent en/of fotograaf is uiteraard van harte welkom tijdens één van de Route 65 activiteiten. Graag vooraf contact opnemen met Femke Peijnenburg. Gegevens zie hieronder.

Voor meer informatie:

Het Cultuurgebouw - Femke Peijnenburg/Marketing & Communicatie - 023 - 566 95 65 -

femke.peijnenburg@hetcultuurgebouw.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie