Overbos in de hoek waar de klappen vallen

12 november 2017 om 00:00 Sport

Voorprong van 3-1 verandert binnen 15 minuten in 3-4 nederlaag

Martin Planken

HOOFDDORP Het zit het vorig seizoen naar de 3e klasse gedegradeerde Overbos ook dit seizoen niet mee. De nieuw aangetrokken oefenmeester Maurice Kuijper zag in de zomer veel spelers vertrekken en moet proberen met het huidig potentieel een stabiele 3e klasser neer te zetten. Manager technische zaken Ashley Nolten: "Volgend jaar komen er negen A junioren over. Dat is een goede lichting. Met de ervaren jongens erbij die er nu staan, is de doelstelling dat we over twee jaar bovenin gaan meedraaien." Dat Overbos die tijd nodig zal hebben bleek in de inhaalwedstrijd tegen het Amsterdamse Robin Hood. De door blessures geteisterde Hoofddorpse ploeg, gaf een bijna zekere overwinning uit handen.

KEEPERSPROBLEEM Vaste keeper Donny Kool is voor langere tijd door een blessure aan de rug uitgeschakeld. Zowel de keeper van het tweede als de keeper van O-19 laten hun eigen team prefereren. Daardoor staat assistent-coach Mark Coonen (37) tussen de palen. Als Coonen na tien minuten spelen geblesseerd aan het bovenbeen raakt en er geen reserve keeperop de bank zit, heeft trainer Kuijper een groot probleem. Invaller/spits Sander Stroo wordt in een keeperstenue gehesen en vervangt de aangeslagen Coonen. Stroo lijkt tot aan de rust stand te houden, maar moet na een listig hakballetje toch capituleren. Tot dat moment speelt Overbos soeverein en is er de voorsprong van 2-0 door Emir Sinanovic en Jordi Schell. Na de thee wordt de voorsprong weer vergroot door Jordy Bourgonje en lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Intussen zijn aanvoerder Robert Feije en Remco Cicilia met blessures uitgevallen.

TOTAAL ANDERE WEDSTRIJD De regenbuien trekken weg en het zonnetje komt door. Robin Hood dat een uur lang nog niets heeft laten zien fleurt op bij dit weertype. De balvaardige spelers laten ineens hun techniek zien op het snelle kunstgras. Het vermoeide Overbos waarin sommigen (Wels, Golsteijn) weer voor het eerst de negentig minuten moeten volmaken, wordt in een kwartier tijd volledig overlopen. De coach van Robin Hood, Atto Mensah spoort zijn spelers nog eens extra aan. Mensah in 2014 nog bondscoach van Sierra Leone brengt nog wat oneliners. Bij een 3-2 stand krijgt zijn ploeg een vrije trap op zo'n twintig meter afstand van Stroo. "hé, Johnny ( tegen Appiah ), 't is geen keeper hè!" Een seconde later vliegt de bal de rechter kruising in achter de verbouwereerde Stroo. De 34-jarige Appiah is na dit prachtige doelpunt helemaal los. Hij slalomt door de Overbos verdediging of ze er niet staan. De 3-4 een kwartier voor tijd kan dan ook niet uitblijven. De Hoofddorpers kunnen hier niets meer tegenin brengen. Kuijper is dan al moedeloos weggedoken in zijn dug-out en de omgeklede Coonen probeert zijn teamgenoten voor de dug-out staand nog wat op te peppen.

Collega-trainer Mensah staat twintig meter verderop te stralen: "Ik begrijp er niets van. Iedere week hetzelfde liedje. De eerste helft laten ze niks zien en de 2e helft gaan ze los. Het zijn net 'diesels'." Daar doet hij zijn sierlijke spelers tekort mee, want wat die het laatste half uur lieten zien, wordt maar zelden vertoond op 3e klasse niveau.

Voor Overbos trainer Kuijper wordt het een moeilijke week. Dinsdagavond staat alweer een wedstrijd voor de KNVB-beker tegen Spakenburg 2 op het programma. Kuijper: "Door al die blessures moet ik al vroeg in de wedstrijd al mijn wissels inbrengen. Op het laatst kan ik niets meer veranderen. Je stuurt verdedigers naar voren en du ga je heel veel ruimte weggeven. Dat speelt zo'n ploeg in de kaart. Tja, en dan hebben we ook nog dat keepersprobleem."

Ook op de ranglijst wordt Overbos door de ploeg uit Amsterdam Zuidoost gepasseerd. De Hoofddorpers staan nu achtste met 9 punten uit zeven ontmoetingen.