Bij Pancratius en Overbos geen scorebordjournalistiek

26 november 2017 om 00:00 Sport

Thuisploeg krijgt met nederlaag harde tik op de neus

Martin Planken

BADHOEVEDORP Vooraf aan de 'nieuwe' derby halen de trainers Patrick van Leeuwen (Pancratius) en Maurice Kuijper (Overbos) alle voetbalclichés naar boven. Op dit tijdstip in de competitie, maar dan een jaar geleden lagen de vooruitzichten voor hun voorgangers mijlen ver uiteen. Twee klassen verschil, Pancratius dat alles wint en Overbos in een vrije val. Nu komen de clubs in dezelfde competitie uit in de derde klasse. Van Leeuwen zette de stijgende lijn met zijn team voort en Kuijper had alle moeite om de juiste samenstelling te vinden. Vooral het keepersprobleem baarde hem zorgen. Er stonden noodgedwongen in acht wedstrijden al vijf! vershillende keepers onder de lat. Kuijper: 'Gelukkig is Dennis van der Kraan (34) bereidt ons uit de brand te helpen. Dennis (ex-Ajax zat. red.) was al met pensioen, maar kan met zijn ervaring zeer waardevol voor ons zijn. De nederlagen tegen de topteams vielen dit seizoen hoog uit; 8-1, 6-1, en 5-1. Hij kan dus gelijk al iets rechtzetten voor ons vanmiddag.' Collega-trainer Van Leeuwen stond vier wedstrijden geleden nog met zijn team aan kop. Van Leeuwen: 'Door blessureleed hebben we behoorlijk moeten inleveren. Vorige week in de beslissende wedstrijd om de periodetitel ging het tot de rust nog goed. Na rust klappen we fysiek en mentaal in elkaar, al was de 4-0 erg geflatteerd.'

OVERTUIGEND SPELEND OVERBOS Vanaf het eerste fluitsignaal gaan de Overbossers er vol voor. Er wordt gelijk druk gezet. Centrale verdediger Alex Golsteijn is meer in de zestienmeter van de tegenstander te vinden, dan in zijn eigen verdediging. Hij en middenvelder Emir Sinanovic krijgen de eerste vijf minuten al twee dotten van kansen, maar schieten rakelings naast. Na tien minuten vinden de twee elkaar blindelings, waarna Sinanovic uit de rebound de 0-1 aantekent.

Centrale middenvelder Noud Brüchner, vorig seizoen nog uitkomend voor Overbos kan zijn stempel niet drukken. Hij leidt veel balverlies en loopt teveel uit zijn positie. De verdedigers van Pancratius gaan daardoor teveel de lange bal spelen op de gebroeders Vos. Bij één van deze aanvallen komt Michael Vos ongelukkig in botsing met de uitlopende doelman Van der Kraan. De blessure (ribben/zij) van Vos lijkt ernstig en de verzorger adviseert niet te bewegen. Een ambulance wordt gebeld en bij aankomst wordt Vos op het veld onderzocht.

Vos hoeft niet mee, maar kan gelukkig op eigen kracht voetje voor voetje naar de warme kleedkamer. Dit oponthoud van ruim een half uur doet Pancratius niet goed. De ploeg is duidelijk van slag. Eén minuut voor rust deelt Sinanovic de genadeklap uit. Hij tikt bij de eerste paal een door Jordi Schell genomen vrije schop binnen.

Van Leeuwen: 'Ondanks alle commotie was ik des duivels in de rust. Ik doe het niet vaak, maar ik heb mijn hart laten spreken. Het was slap. Er was totaal geen passie, belevenis en strijd.'

Na rust tapt Pancratius wel uit een ander vaatje. Verdediger Tijn Hammer wordt naast invaller Joey van den Broek in de spits geposteerd en wordt er achterin één op één gespeeld. Gevolg is dat ook de Overbos-aanval een zee aan ruimte krijgt. Vijf minuten voor tijd moet Jordy Bourgonje op aangeven van invaller Maarten Wels voor een leeg doel het duel beslissen, maar hij schiet tot verbijstering van de Overbos bank naast. Als in de counter de invaller aan Pancratius kant, Rutger Takken de 1-2 maakt, dreigt het nog heel spannend te worden. Geholpen door scheidsrechter Stuurop die bijna tien minuten blessuretijd bijtelt ( er waren de 2e helft geen onderbrekingen) persen de Badhoevedorpers er een waar slotoffensief uit. Brüchner is met een schot op de lat nog het dichtst bij de gelijkmaker, maar dit zou onverdiend geweest zijn. Een zwaar teleurgestelde Van Leeuwen: 'Het was bedroevend in alle opzichten. De doelstelling van ons allen is een plek bij de bovenste vijf. Als we zo blijven voetballen en de blessuregolf stopt niet, dan krijgen we het nog heel moeilijk.'

In de ranglijst staan de ploegen na vandaag gebroederlijk onder elkaar op de plaatsen vier en vijf. Overbos nog één puntje minder, maar zij zijn duidelijk de morele winnaar van de laatste weken.