Gemeenteraadsvergadering H&S

29 november 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

Henk van Ommeren

HALFWEG Bij veel discussies in de gemeenteraad van Haarlemmerliede en Spaarnwoude komen de mogelijke gevolgen van de fusie met de gemeente Haarlemmermeer aan de orde. Ook bij de bespreking van het rapport van de rekenkamers over het recreatieschap Spaarnwoude wil de raad dat het college op een lijn met Haarlemmermeer gaat zitten.

Henk van Dijk (D66) vroeg zich af wat de consequenties zouden kunnen zijn van het verzoek van de Dorpsraad Spaarndam om een grenscorrectie toe te passen. Indien de Tweede Kamer van mening is dat dit verzoek terecht is, betekent dit dat het raadsbesluit van zowel Haarlemmerliede en Spaarnwoude als van de Haarlemmermeer daarmee nietig is. Zou de fusie dan niet doorgaan. Wethouder Raymond van Haeften gaf aan dat de Tweede Kamer altijd de mogelijkheid heeft om het wetsvoorstel te wijzigen. Gezien de signalen ligt dit echter het niet voor de hand. Bovendien zal de kamer niet alleen op basis van één brief het wetsvoorstel zonder verder overleg wijzigen. De gemeenteraad hield wel na de reguliere vergadering nog een besloten bijeenkomst, ook zonder het college, over de situatie rond de positie van de dorpsraden.

Vanwege de fusie wil het college enkele activiteiten organiseren als afscheid van de gemeente. Naast een aantal feestelijke activiteiten is het ook de bedoeling om een tweetal gedenkboekje uit te geven. De historische werkgroepen van Halfweg en Spaarndam hebben de taak van het samenstellen en uitgeven van deze boekjes op zich genomen. Om een ander te financieren en te ondersteunen vroeg het college raad een krediet van ruim 210.000 euro beschikbaar te stellen. Na enige discussie over de vorm en inhoud van de activiteiten, ging de raad akkoord met dit voorstel.

Begin dit jaar was de gemeenteraad akkoord gegaan met een krediet van ruim 800.000 euro voor de aanpak van het riool in de omgeving van de Kanaalweg in Halfweg. Inmiddels is gebleken dat er een tekort ontstaat van ruim 180.000 euro. Henk van Dijk (D66) vroeg zich af of het proces rond de goedkeuring niet anders kon gaan. De raad zou pas goedkeuring kunnen geven als uit een aanbesteding blijkt wat de werkelijke kosten zijn. Wethouder Bob Graal dacht zelf ook over een andere aanpak. Echter de vraag is hoe de gemeente Haarlemmermeer dit aanpakt. Hij gaf dan ook aan, dat hij overleg met deze gemeente zou hebben over de procesgang. Henk Mikkers (VVD) wees er echter op dat zelfs dan het nog mogelijk kan zijn dat er achteraf onvoorziene zaken naar voren komen, waardoor een krediet moet worden verhoogd.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie