"Annabel is ons voorbeeld"

29 november 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

Sterrenschool Bikube blij met kunstwerk

Désirée van Ommen

Respect, vriendschap en goed met elkaar communiceren. Dat zijn waarden die sterrenschool Bikube wil uitdragen met Annabel. Onlangs werd een groot opvallend kleurrijk kunstwerk van kunstenaar Franz Bodner onthuld bij de school door cultuurcoördinator Marjolijn Koot. Annabel prijkt nu duidelijk zichtbaar midden op het schoolplein omgeven door groen. "Zij staat voor het kind in ons. Twee jaar geleden is de wens geboren om Annabel de school in te halen. En we zijn ook erg blij dat het nu zover is", zegt directeur Anneke Slegers met trots.

Slegers werd geïnspireerd tijdens een bezoek aan het atelier van Franz Bodner en wist meteen dat dit het kunstwerk was dat perfect bij de filosofie van de school paste. De kunstenaar toonde zich van begin af aan ook erg betrokken bij de sterrenschool, waardoor er als vanzelf een mooie verbintenis ontstond tussen beide. "We hebben met z'n allen afgelopen tijd goed gespaard. Er waren veel sponsoren en we ontvingen giften van ouders en andere betrokkenen. Tijdens een van onze Dwaze Dagen vorig schooljaar hebben we sleutelhangers verkocht met een beeltenis van Annabel. Dat liep enorm goed. De opbrengst ging naar het 'spaarpotje' voor het grote kunstwerk en naar het aantrekkelijker maken van het Sterrenpark. Binnen en buiten de hekken van de school."

KUNST- EN CULTUUR Sterrenschool Bikube is aangemeld als cultuur-ontwikkelschool bij het Ministerie van Onderwijs en profileert zich als de kunst- en cultuurschool van de Haarlemmermeer. Ze onderhoudt nauwe banden met kunstenaars. Franz Bodner en zijn partner brachten al eerder zelf een bezoekje aan de Sterrenschool en overhandigden symbolisch een kleine Annabel, hun kindje aan de onderbouwleerlingen. Ter gelegenheid hiervan werd er ook beschuit-met-muisjes gegeten. Slegers: "Annabel kan zowel jong als oud leren wat goede omgangsvormen zijn. Ze heeft geen handen om te slaan en voeten om te trappen. Ze heeft grote oren en ogen en de zintuigen zijn sterk ontwikkeld. Ze heeft het hart op de juiste plaats. Binnen de school hangen de Annabel-afspraken en de leerlingen hebben tijdens de lessen ook beter kennisgemaakt met wie Annabel is en waarom zij ons voorbeeld is."

NATUURLIJK Het kunstwerk van Bodner vormt een sterk contrast met de groene en natuurlijke omgeving van sterrenschool Bikube in het zogeheten Sterrenpark. Tien jaar terug ging een groot project van start om het aanzien van de school en de omgeving te pimpen. Het Robin Hood bos, ook wel het zintuigenbos, aan weerszijden van de school, zag het levenslicht. Kinderen uit de hele wijk zijn er tot op de dag van vandaag welkom om te spelen. Eind vorig schooljaar werd het Sterrenpark bedacht door kinderen, leerkrachten en ouders om de groene ontwikkeling verder door te zetten. Er werden bloembollen door de leerlingen zelf geplant en ook narcissen. "Je ziet hier geen gekleurde speeltoestellen maar alleen natuurlijke materialen. In de pauze klimmen de leerlingen in een boom. Dat kan hier gewoon," aldus Slegers.

TALENTENONTWIKKELING Kunst en cultuur loopt als een rode draad door het onderwijs van Sterrenschool Bikube. De leerlingen krijgen veel meer dan taal- en rekenlessen aangeboden. "We vinden het belangrijk om de leerlingen ook als mens tot bloei te laten komen en hen de kans te geven om hun talenten verder te ontwikkelen. Tijdens de Sterrenmiddagen op de school kunnen de leerlingen kiezen uit knutselen, schilderen, breien, tuinieren, dansen maar ook sport. "Kunst- en cultuurprojecten zorgen voor verbinding onderling." Cultuurcoördinator en tevens kleuterjuf Marjolijn Koot: "Via kunstmenu, een samenwerkingsverband van de gemeente en Pier K, kan je als school kiezen uit veel activiteiten. Maar wij willen als sterrenschool niet zomaar kiezen, maar bewust kiezen. Daarom bezoek ik verschillende kunst- en cultuurbijeenkomsten in het land, zodat we onze eigen koers kunnen varen. Elk jaar hebben we een jaarthema. Dat kan een circusthema zijn of een boekenthema. Dit schooljaar staat multiculti centraal. Iedereen is gelijk, maar niet hetzelfde. Er zitten leerlingen van verschillende culturen bij ons op school."

FLEXIBELE LESTIJDEN Opvallend zijn de eigen voor- en naschoolse kinderopvang binnen de school en de flexibele lestijden. Het wordt als een extra service aangeboden. "Leerlingen die in de reguliere schoolweken lessen verzuimen vanwege ziekte of omdat ze op vakantie gaan naar familieleden in het buitenland kunnen een programma-op-maat krijgen in overleg. In de herfst-, voorjaar- en meivakantie wordt dan een inhaalslag gemaakt. De school is bijna het hele jaar door geopend met uitzondering van de zomervakantie."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie