Column

1 december 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

Nepnieuws…

Een lokaal blad kopte een maand geleden dat Donald Trump de gemeente Haarlemmermeer zou bezoeken. Er volgt een heel verslag waarom de Amerikaanse president hier komt en wat hij komt doen. Het stuk is goed onderbouwd en je zou het dan ook serieus geloven. Maar, verderop in het artikel komt de boodschap dat dit stukje in de krant nepnieuws is.

Het is een waarschuwing en tevens inleiding over een reeds gehouden workshop voor middelbare scholieren hier in de Haarlemmermeer betreffende alert te zijn over echt nieuws en fakenieuws.

We worden vandaag de dag overspoeld door diverse berichten. Nauwelijks bekomen van het ene verschijnt er al een volgend bericht. Soms komen er inderdaad nieuwtjes langs die je sterk aan het twijfelen brengen en ook snel weer ontkracht worden.

Hoewel, in het echte leven soms bizardere dingen gebeuren, dan je zou willen geloven.

Ook voel ik mij een tikkeltje beschaamd. Want heb ik mij ook niet schuldig gemaakt aan nepnieuws? In april van dit jaar jubelde ik, in een van mijn columns, over de aanstaande verhuizing van de bibliotheek te Badhoevedorp in deze krant. Die zou zich gaan vestigen in het Dorpshuis. Ik fantaseerde er lustig op los hoe fijn het zou zijn om, dan op deze locatie aan de leestafel te kunnen zitten. Ja, ik fabuleerde er flink op los. Maar wat blijkt in de werkelijkheid? De bieb zit nog steeds, wel behoorlijk uitgekleed, op de oude plek in het dorp. En eenieder die ik bevraag over de verhuizing, die weet van niks!

Ook kreeg ik, op een heel ander vlak, van een arts te horen dat ik op moest passen met medische informatie op internet. Ikzelf moet half december een vervelende ingreep ondergaan, waarover ik mijzelf uitvoerig had geïnformeerd. Ik wilde precies weten over hoe en wat, maar ook over de noodzaak van de aanstaande ingreep. Want wat waren de risico's en wat de gevolgen bij wel dan niet behandelen? Ik vertelde stoer aan de arts wat ik al zo wist, over wat mij te wachten stond en wat ik zelf dacht wat goed dan wel niet goed was. De dokter vond mijn voorinformatie maar helemaal niets. Allemaal maar niks wat dat internet een mens informeerde over z'n lijf, veel nep op het net, werd mij verteld.

Natuurlijk zet ik daar wel mijn vraagtekens bij. Maar moet ook toegeven dat wie het net afstruint, of via andere digitale kanalen informatie binnenkrijgt, inderdaad soms met tegenstrijdige informatie te maken heeft.

En die Donald? Tja, die verspreidt zelf vreemde retweets over ruziemakende mannen hier in Noord- Nederland die beslist niet kloppen, een heuse neptweet. Misschien een reactie op het nepnieuws over hem in een Hollandse krant.

VrouwSimona…

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie