Column

4 december 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

Dag Sinterklaasje

Het zit er weer op. Sinterklaas is samen met zijn Pieten weer vertrokken richting Spanje in een beduidend lichtere boot dan waarin hij naar Nederland was toegekomen. Hij maakte weer vele kinderen enorm gelukkig, met allerlei lekkernijen in de schoen of laars, maar ook met prachtige cadeaus. En hij is weer vertrokken zonder dat we een oplossing tot ieders tevredenheid hebben bereikt. De discussies over Piet, zwart, wit, roetveeg of regenboog, waren weer niet van de lucht en leidden eigenlijk alleen tot wederzijdse irritaties en nare gevoelens, zonder dat door een ieder recht gedaan werd aan wat het bij een ander opriep. De verharding in de toon maakte ditmaal dat velen een beetje discussiemoe werden; ik moet bekennen dat ik zelf het ook niet meer goed wist en meermaals heb verzucht: laat iedereen dan doen waar hij of zij zich goed bij voelt. Maar ook dat is geen oplossing, want er is altijd wel iemand die zich er niet goed bij voelt. Op mijn werk mocht ik de grote man en zijn vrienden schminken. Dat was niet zomaar even makkelijk. Het besluit was genomen om het Sinterklaasjournaal 'te volgen', met als resultaat dat we een zwarte, een bruine en een roetveegpiet hadden. Hetgeen na het schminken van de eerste Piet, de zwarte, meteen de opmerking in het pand opleverde: 'Jammer dat jullie voor zwart gekozen hebben.' Je kan het nooit goed doen! Zo waren er in Badhoevedorp 'zwarte' Pieten, die notabene onaardig waren tegen hun collega-Pieten, omdat die er bewust voor hadden gekozen voor de roetveeg versie te gaan. Kom nou mensen, heb respect voor elkaar, zwart, wit of roetveeg!

Van mij mag het hele feest best wel anders. In plaats van Sinterklaas begroeten we volgend jaar gewoon Sinterklazina. Zij is de directeur en heeft een team van managers onder zich die voor de dagelijkse realisatie van alle wensen verantwoordelijk zijn. Dat paard schaffen we af, het is toch zielig dat die beesten steeds weer voor het karretje worden gespannen, en we geven Sinterklazina een vette auto voor die paar weken dat ze hier werkt.

Gelukkig staat de kerst alweer voor de deur. Ik heb de eerste kerstbomen al gezien in ons dorp. En na al dat gerommel rond Sinterklaas verheug ik me nu maar op een traditionele kerst vol warmte, liefde, licht en lekker eten. Dag Sinterklaasje!

Renée Heijmans

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie