11 december 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

---------- Doorgestuurd bericht ----------

Van: Dick de Jong

Datum: 10 december 2017 om 13:09

Onderwerp: Oliebollen WHIADL week 50

Aan: t.dijkstra@bdu.nl

*Hallo Ton,*

*Hier is-tie weer. Ghh Ghh.*

Voor de volgende week heb ik als onderwerp het al of niet bijvoeren van

vogels en eenden. Met de winter voor de deur lijkt mij dat wel gepast.

Ik heb een interview met polderecoloog Henk Nijenhuis.

Je zou mij verplichten wanneer jij zorgt voor een onderwerp voor de laatste

week van het jaar?

Met vriendelijke groet,

Dick de Jong

Redactie HCnieuws.nl / Redactie Witte Weekblad Nieuw Vennep.nl

Uitgever Onafhankelijke Zwaanshoekse Courant

*zwaanshoekse.courant@gmail.com

023-5842346

06-16231286

Kijk ook eens op:

*www.dj-producties.nl

*http://hcnieuws.nl/

*http://epal.bdumedia.nl/witteweekblad-nieuwvennep/20170615/#archive

This e-mail, any attachments and the information contained therein ("this

message") are confidential and intended solely for the use of the

addressee(s). If you have received this message in error please send it

back to the sender and delete it. Unauthorized publication, use,

dissemination or disclosure of this message, either in whole or in part is

strictly prohibited.

--

*Ton Dijkstra*

content-regisseur

023 - 555 59 33

06 - 46 29 59 24

Aan: Redactie HCnieuws / Witte Weekblad Nieuw Vennep t.a.v. Ton Dijkstra

Van: Dick

D.D opdracht : 081217

D.D Plaatsing: 141217

Onderwerp: Oliebollen

We weten het allemaal. Decembermaand is oliebollenmaand. Een traditie van oudsher. Oliebollenkramen CUPIDO vind je op drie plekken in Haarlemmermeer. In het centrum van Hoofddorp tegenover het V&D gebouw, in wijk Toolenburg en in Winkelcentrum Floriande. Wij belden met Jack van de Salm, hij is medewerker van de firma CUPIDO..

Het zal wel topdrukte zijn om deze tijd van het jaar?

"Ja, dat kan je wel zeggen, het wordt ieder jaar een beetje drukker. Ik sta nu zelf 11 jaar in Floriande en 42 jaar in Hoofddorp en het is nog steeds geweldig om hier te werken. De interactie met de klanten is toch nog steeds het leukste zeker in Floriande. In het centrum heb je hoofdzakelijk passanten aan de kraam maar in Floriande heb je toch veelal de zelfde klanten. Je bouwt dan ook hele leuke contacten op."

En dan nu de 'hamvraag', wat is het recept van je oliebollen? Ik heb ze vorige week geproefd en ze zijn niet verkeerd.

"Kijk, ik zit nu 42 jaar in het vak en ik zal wel gek zijn wanneer ik het familiegeheim prijs geef. Ik zal niet de kern van het recept geven want het is een 70 jaar oud familierecept maar ik gebruik wel arachideolie. Waarom? Omdat het veel heter wordt en daardoor beter is om in te bakken. En Koopmansmeel. Dat is de basis. Schiet je niet veel mee op, hè?"

Wat vind U van het fenomeen AD-Oliebollentest? Zij vieren dit jaar hun 25 jarig bestaan,

Daar heb ik helemaal niets mee. Kijk iedereen heeft zijn eigen smaak, daar valt niet over te twisten. Een klant koopt een bol en vindt hem ja of nee lekker. Ja, komt hij terug. Nee, zie je hem nooit meer. Zo simpel is het. Neem van mij aan dat iedere oliebollenbakker in Nederland zijn best doet om een goed product in de kraam te leggen, anders kan hij zijn lepel wel aan de wilgen hangen. Daarnaast hangt er een 'vreemde' sfeer rondom die test. Het AD is een Rotterdamse krant en 90% van de kramen staan in de omstreken van deze stad. En, of het waar is weet ik niet, maar de winnaar van de afgelopen jaren zou in het keuringscomité zitten. Tja, alleen dit soort geruchten zijn voor mij genoeg om het aan mij voorbij te laten gaan."

Heeft U enig idee waar de oliebol vandaan komt?

"Oliebollen zijn typisch Nederlands. Je moet ver terug in de tijd gaan, het is een eeuwenoude traditie en wat blijkt? De Batavieren en de Friezen die leefden aan het begin van onze jaartelling, aten al deze deegbollen. Pas in de 19e eeuw werd de oliekoek een echte bol werd deze gegeten rond oud en nieuw en op kermissen. De armen uit die tijd kregen een bol als dank voor hun nieuwjaarswensen. "

Bakt U het gehele jaar oliebollen? Is daar dan een markt voor?

In Januari maak ik de twee kramen schoon en die gaan tot oktober weer in de opslag. Met de kraam uit Floriande ga ik de kermissen af. Want op een kermis hoort een oliebollenkraam, ook dat is een typisch Nederlandse en winterse traditie. "

Dick de Jong

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie