Renovatie Boezembruggen

11 december 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

Henk van Ommeren

Zwanenburg De leden van de Dorpsraad Zwanenburg/Halfweg werden in hun maandelijkse overleg bijgepraat over de stand van zaken rond de renovatie van de Boezembruggen. Vertegenwoordigers van Rijkswaterstaat vertelden dat de plannen aangepast moesten worden vanwege de aanwezigheid van explosieven.

/

De Boezembruggen die in de huidige situatie nog op vier pijlers rusten (Foto: Henk van Ommeren)

Nadat in de zomer bleek dat er mogelijk explosieven in het water rond de Boezembruggen aanwezig zijn, moesten de plannen voor de renovatie van deze bruggen worden aangepast. Het eerste gevolg was dat de fiets en voetgangers onderdoorgang niet kon worden aangelegd. In de oorspronkelijke plannen van de renovatie zouden de beide brugdelen op vier plaatsen worden ondersteund. Alleen op de plaats waar vroeger een landtong aanwezig was van het gemaal naar de sluizen, is er geen risico voor de aanwezigheid van explosieven. Bij een overbrugging met slechts een steunpunt zou er een bijvoorbeeld een 40 meter hoge tuiconstructie gebouwd moeten worden om de overspanning van 75 meter te kunnen maken. Een andere mogelijkheid is een geheel betonnen constructie, die dan ruim twee meter dik zou moeten worden. Dit kan niet worden uitgevoerd vanwege de te steile toe rit die aan beide kanten van de bruggen zou ontstaan. Er moet dus een tweede steunpunt in verdacht gebied worden gebouwd. Nader onderzoek naar de explosieven op de plaats waar deze tweede ondersteuning moet komen zal in het voorjaar worden uitgevoerd. Inmiddels is de gemeente Haarlemmermeer ook betrokken bij de voorbereiding van de uitvoering van deze werkzaamheden. Een gemeente die in het verleden al vaker te maken heeft gehad met explosieven met name rond Schiphol.

De totale aanpak van de N200 is inmiddels gestart. Voor de vervanging van een hoofdwaterleiding is het fietspad vanaf Halfweg richting Amsterdam afgesloten. Er is een omleiding via onder meer de Tom Schreursweg ingesteld. Deze omleiding zal tot half 2018 blijven bestaan.

Dorpsraadslid Kees Bos rapporteerde enige opvallende zaken uit het overleg met de gemeente Haarlemmermeer. Er wordt gekeken naar de mogelijkheid om twee Brede Basis Scholen in Zwanenburg te bouwen. De eerste zou op de locatie van OBS Aldoende aan de Kinheim (Zwanenburg-West) en de tweede op de locatie van OBS De Achtbaan aan der Wilgenlaan (Zwanenburg-Oost) komen. Omdat op de locatie van CBS Gaandeweg volgens de huidige regels geen woningbouw mogelijk is, zou deze locatie bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden als onderkomen van de jeugdbeweging Don Bosco. Deze vereniging moet op termijn weg op de locatie naast de RK kerk in Halfweg. Metaal bewerkingsbedrijf De Vos uit de Dennenlaan gaat vermoedelijk op termijn naar industrieterrein De Liede. Op de huidige plaats komt waarschijnlijk woningbouw. Het asfalteren van de Domineeslaan die opgebroken is geweest vanwege de aanpak van het wateroverlast, zal voorlopig nog niet worden uitgevoerd.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie