Nieuwe Boerderij-bewoners nemen hun intrek

11 december 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

Nanco en Sabine: "We zijn superblij, we kunnen niet wachten!"

Anja Maas

HOOFDDORP Het is tijd voor de laatste loodjes. In het woonhuis van de Boerderij in Pax - voortaan ZilverEsdoorn - wordt de laatste hand gelegd aan de inrichting en wie langs loopt, ziet dat er ook voor de tuin sprake is van een flinke renovatie. Vanaf 1 januari is dit de plek waar negen jonge mensen met een zodanige beperking dat ze 24 uur per dag zorg nodig hebben, beginnen met hun eigen leven. Zo zelfstandig als mogelijk is.

De eerste acht bewoners zijn bekend. Lotje, Nina, Maarten, Gaby, Tijn, Nanco en Sabine verhuizen binnenkort. Dat worden spannende weken, want natuurlijk willen ze hun kamers zelf inrichten. Ook de keuken en de gemeenschappelijke grote huiskamer moeten op tijd klaar zijn. Ze denken enthousiast mee en willen best over hun plannen vertellen. En ook over zichzelf.

Nanco (23) en Sabine (20) doen dat op een bedrijvige zaterdagochtend. Om hen heen wordt er druk geschaafd en getimmerd. Daarom zoeken we de rust op in de toekomstige kamer van Sabine. De muren hebben inmiddels paarsachtige tinten. Paars is haar lievelingskleur. Sabine heeft een verstandelijke beperking. Ze komt uit Hoofddorp, maar is door de week voor haar studie in Apeldoorn. "Ik leer voor horeca-assistent. Hoe je moet serveren. En gasten bedienen". Dit weekend is extra spannend, want ze moet maandag examen doen. "Ik ben wel een beetje zenuwachtig. Maar ik heb goed geoefend met mijn stagebegeleider. Ik hoop dat ik slaag." Ze is superblij met haar nieuwe woonplek. "Ik ga hier wonen met vrienden. Ik ken Lotje en Nina al van school. Maar de rest komt wel." Sabine is bezig met uitkijken naar werk. Misschien in Haarlem, bij Studio Rozemarijn Santé, die zorgt voor werkbegeleiding op antroposofische basis? Of in Amsterdam, bij bakkerij Iambe? Wat ze het liefst doet? Pizza's maken, wow!. Ze vertelt dat ze daarmee zelfs een beetje beroemd is geworden. "Ik was op tv. In het programma Syndroom van Johnny de Mol. Je mocht zeggen wat je droom was. Mijn droom was mijn eigen pizza maken. Samen met twee Italiaanse koks, Marco Borsato en Giovanni (24kitchen) mocht ik die zelf ontwerpen. Mijn pizza heet PizzaBien en staat op de menukaart van pizzeria Da Rosario. Giuseppe, dat is de eigenaar, vond dat goed." In haar kamer wil ze een hoekje maken met herinneringen aan haar droomoptreden: foto's, de pizzamaquette. "Op tv zijn was geweldig. Weet je, de mensen op straat herkennen me. Ja, ook tijdens de vakantie in Frankrijk."

Dan is het woord aan Nanco. Hij heeft klassiek autisme en leeft in een wereld volgens Nanco. "Ik ben geboren in Haarlem. Maar ik woon soms in IJmuiden, bij mijn moeder, en soms in Heemstede, bij mijn vader. Mijn ouders zijn gescheiden. Ik heb nu een bonusmoeder en bonusvader en we kunnen samen alles goed combineren. Ik doe met alle vier regelmatig leuke dingen". Ook Nanco wil graag in ZilverEsdoorn gaan wonen, maar het zal wel wennen zijn om bij zijn vier ouders weg te gaan. "Ik krijg de zolderkamer. Die ga ik samen met mijn vier ouders inrichten. Ik heb een grote zus, zij helpt ook. Op mijn kamer kan ik aan de gang met mijn hobby's, als ik klaar ben met mijn werk. Ik werk bij Studio Rozemarijn Santé. Ik vul vakken en dan let ik altijd goed op de vervaldata van de producten. En ik zit achter de kassa. Soms is het wel eens moeilijk, maar vaak ook niet. Als alles maar soepel verloopt ben ik gelukkig. En als je precies wilt zien wat we daar doen, kun je naar filmpjes op You Tube kijken." Over zijn hobby's raakt hij niet uitgepraat. Hij is een geweldig videogamer. En ook een fantastische muziekmaker. "Ik ben dol op Super Mario. Ik heb zelf ook een Super Mario-filmpje gemaakt. Rood en groen, de kleuren van Mario en Luigi, zijn mijn favoriete kleuren. Die komen in mijn kamer. Mijn top game is Tomodachi Life. Een life simulator game. Je laat mensen wonen waar je wil, je laat ze vrienden worden, verliefd worden. Weet je, ik heb voor mijn Wii zelf Mii personages bedacht! " Nanco is ook intensief bezig met muziek. Met de computer: hiphop, dance. "Ik heb mijn eigen website. Daar staat op wat ik allemaal doe met Magic Music Maker. En over de liedjes die ik maak."

Nanco en Sabine delen ook een hobby: ze maken verhalen. Bij Nanco gaan die vooral over het leven van zijn Mii personages. "En die zet ik dan op mijn website." Sabine is bezig met een boek over haar studie. En wat zou het prachtig zijn, vertelt ze, als dat eens kon worden uitgegeven.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie