Beroep molenaar op de lijst UNESCO

14 december 2017 om 00:00 Algemeen

HOOFDDORP Sinds deze maand staat het molenaarsambacht op de lijst immaterieel cultureel erfgoed UNESCO. Dat werd bekend gemaakt op de vergadering van het Comité van het UNESCO-verdrag in Zuid-Korea. Molenaar Sander van Rijn uit Hoofddorp is hier heel blij mee. Hij is al ruim 12,5 jaar molenaar op De Eersteling.

"Mijn vak, mijn ambacht, staat nu wereldwijd op de UNESCO-lijst. Dat betekent voor de toekomst behoud van alle molens en molenaars, meer aandacht en een prachtige erkenning! Deze bekendheid is ook wel nodig, want er kan een tekort ontstaan aan molenaars. De inmiddels 31-jarige molenaar was als jongen van elf al op de molen te vinden.

"Mijn opa maakte modelmolens van hout, van kleintjes tot molens van 6 meter hoog. Ik ging voor het eerst naar De Eersteling om een ansichtkaart te kopen, om de molen na te tekenen voor zijn verjaardag. Sindsdien ben ik nooit meer weg geweest. De molen maakte meteen een grote indruk op mij. Mijn opa kende de molenaar uit die tijd en ik mocht hem al snel helpen met kleine klusjes zoals onkruid wieden en de molen vast zetten. Langzamerhand ging ik steeds meer doen. Je bent de hele dag met de natuur en het weer bezig, het is voor mij iets puurs. Het gebouw is 160 jaar oud, de inrichting helemaal van hout en er komt ook een stukje korenmolenaarschap bij kijken. Het graan dat van het land afkomt, wordt gemalen en het meel gebruikt voor pannenkoeken of gaat naar de bakker. Naast de vele particulieren is Bakker Gerard de enige bakker die met het meel bakt."

Molen De Eersteling is een van de circa 1200 molens in Nederland en staat als enige van de ooit zes molens in Haarlemmermeer nog overeind. "De Eersteling stond als eerste en draait nog steeds."

Van Rijn wordt voor zijn werk betaald door de gemeente en is blij met de verzorging van de molen. "Gemeente Haarlemmermeer is landelijk een voorbeeld, door het jaarlijkse bijhouden ervan is restauratie niet nodig. De Eersteling staat er altijd netjes bij en komt niets te kort! De overheid heeft nu nog meer de verplichting het ambacht in stand te houden." Het Gilde van Vrijwillige Molenaars, ooit opgericht om het ambacht te redden, bestaat al 50 jaar." Zij verzorgen de opleiding om molenaar te worden, die Van Rijn ook heeft gevolgd. De molen is eigendom van de gemeente, maar wordt gedeeltelijk beheerd door de Stichting Cultureel Erfgoed Korenmolen de Eersteling.

"Met dertig vrijwilligers houden we de molen en het molenerf netjes en gezellig. Ook is de molen een plek voor dagbesteding, voor mensen met een beperking. Zij verzorgen bijvoorbeeld de dieren, bakken een appeltaart en doen klusjes op het erf." Naast de gemeente, vrijwilligers en de donateurs maken ook de twee hoofdsponsors Loonbedrijf Van Staveren en Athos Hekwerken uit Nieuw-Vennep, het bestaan van de molen mogelijk.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie