Nog veel vragen over huisvestingsplan scholen

15 december 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP Meerdere fracties in de gemeenteraad hebben nog veel vragen over het omvattende plan voor renovatie en nieuwbouw van schoolgebouwen in de gemeente. Dat bleek donderdagavond tijdens een raadsdebat.

Vooral CDA-raadslid Herman Koning had een hele serie vragen meegenomen die eerst dienen te worden beantwoord voor zijn fractie überhaupt kan stemmen over het plan. Koning stelde voor eerst nog een informatieve sessie te houden voordat de gemeenteraad er een klap op kan geven.

Onderwijswethouder John Nederstigt zegde toe de meest prangende vragen voor de stemming van volgende week te zullen beantwoorden. Hij vroeg zich af of er voldoende tijd is om de hele waslijst van het CDA te kunnen afwerken. Daardoor is de stemming over het huisvestingsplan onzeker geworden.

Onderwijsbestuurder Paul Bronstring deed voorafgaand aan de politieke discussie een dringend beroep op de gemeenteraad om toch vooral in te stemmen met het plan. Volgens hem is het een unieke kans om hoogwaardig onderwijs de komende jaren te waarborgen. Ook behouden kleine kernen als Abbenes en Buitenkaag een basisschool.

De gemeente is het samen met de schoolbesturen in het basis-, voortgezet en speciaal onderwijs eens geworden over de huisvesting tot 2024. Sommige scholen kunnen worden gerenoveerd, andere krijgen nieuwbouw.

Tijdens het debat ontstond hoeveel geld dat de gemeente nu eigenlijk gaat kosten. PvdA-fractieassistent Wil Landzaat sprak over 70 miljoen euro, maar volgens haar wordt dat bedrag volledig door de rijksoverheid opgehoest. CDA'er Koning had het echter over 122 miljoen, een bedrag waarvan zijn fractie erg was geschrokken.

De wethouders Nederstigt en Reneman konden geen helderheid verschaffen. Volgens de laatste zijn de kosten voor onderwijshuisvesting tegenwoordig onderdeel van de totale uitkering uit het Gemeentefonds en is het daarom moeilijk te bepalen wat het Rijk exact vergoedt.

Reneman drukte de raad op het hart dat zij nu helemaal geen besluit hoeft te nemen over 70 of 122 miljoen euro. Dat is voor later zorg. De gemeenteraad dient enkel haar goedkeuring te geven aan acht projecten voor volgend jaar en dat gaat om een bedrag van ruim drie miljoen euro. De wethouder liet merken de discussie in de raad met enige ergernis aan te horen. Volgens hem was er sprake van twee verschillende planeten.

Dat schoot zijn partijgenote, raadslid Beryl van Straten, in het verkeerde keelgat. Zij herinnerde de wethouder eraan dat de raad bij een eerdere behandeling van het huisvestingsplan vrijwel gelijkluidende vragen had gesteld. Als het college die vragen nou gewoon had beantwoord, dan was er donderdag geen sprake meer geweest van twee planeten, zo stelde Van Straten.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie